De gemeenteraad van Tilburg heeft op maandag 28 januari 2019 een besluit genomen, zodat het nu mogelijk is om huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. Volgens wethouder Oscar Dusschooten (VVD) moet er onderscheid worden gemaakt tussen arbeidsmigranten en andere migranten.
De eerste groep komt voor een halfjaar tot een jaar naar Nederland om hier te weken. Integreren, de taal leren en andere verplichtingen die er zijn als mensen hier komen wonen, hebben zij niet. Bovendien gaat het bij arbeidsmigranten steeds alleen om volwassenen, zonder kinderen.
Er is nog niet voor één of meer specifieke locaties gekozen; in principe zijn alle locaties nog mogelijk en in alle wijken. In het besluit is alleen opgenomen waar deze locaties aan moeten voldoen.
- Zie ook: Huisvesting arbeidsmigranten in Tilburg (pdf, download).
Dat betekent onder meer dat het de bedoeling is dat hier mensen worden gehuisvest die 18 jaar of ouder zijn. Er is geen plaats voor kinderen. Deze mensen hebben werk in Tilburg of in de regio hart van Brabant.
Het betrokken uitzendbureau of het bedrijf dat de exploitatie voor haar rekening neemt, moet een keurmerk hebben, ofwel zijn aangesloten bij ABU, NBBU, SNA of gelijkwaardig. Deze keurmerken vertegenwoordigen kwaliteitseisen, onder andere op het gebied van arbeidsvoorwaarden, afdracht van sociale premies, veiligheid op de werkvloer en gedragsregels.
Parkeren moet worden georganiseerd in het pand of op eigen terrein en er moet voldoende ruimte zijn voor het stallen van (brom- en snor-)fietsen en containers voor huishoudelijk afval.
In een gebouw vanaf 100 personen is minimaal één beheerder altijd aanwezig. Deze zorgt voor het dagelijkse onderhoud van de huisvesting en is de contactpersoon voor bewoners, omgeving en instanties (waaronder gemeente). De beheerder ziet toe op de veiligheid van de bewoners en de omgeving.
De ondernemer die een huisvesting voor arbeidsmigranten wil beginnen, moet hierover zelf met de buurt en omgeving overleggen. Op nadrukkelijk verzoek van de gemeenteraad zal de wijkregisseur als onafhankelijke persoon degene zijn waar buurtbewoners terecht kunnen als contactpersoon.