Site pictogram Tilburgers.nl

Glazen zaal in Beurs van Berlage van de sloop gered door verhuizing naar LocHal Spoorzone

Tilburg koopt de zogenoemde glazen zaal uit de Beurs van Berlage voor het symbolische bedrag van 1 euro. De zaal wordt opnieuw opgebouwd in de Locomotiefhal in de Spoorzone. De kosten van het hergebruik van de uit Amsterdam afkomstige glazen zaal worden geschat op ruim 400.000 euro. Dit is dan wel inclusief vervoer, opslag en verzekering.

Het is de bedoeling dat hij in 2018 gebruikt kan worden genomen. Tilburg wil de ruimte onder meer gaan gebruiken voor debatten, congressen en exposities. Wethouder Berend de Vries: “De glazen zaal past perfect binnen de plannen voor onze Stadscampus. Alle partijen die zich in het complex willen vestigen, hebben behoefte aan een multifunctionele ruimte. Zij zijn enthousiast over de aankoop van deze bijzondere zaal.”

Ternauwernood is de Glazen Zaal uit 1990 van de sloop gered tijdens restauratiewerkzaamheden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar was men in 2014 al met de afbraak ervan begonnen om de Graanbeurszaal compleet in gebruik te nemen.  TU-hoogleraar Mick Eekhout en architect Pieter Zaanen trokken gelijk aan de bel en een succesvol media-offensief plus een kort geding tegen de sloopvergunning brachten dezelfde dag deze werkzaamheden tot stilstand.

Daarop werd tot demontage van de unieke zaal besloten. “De hoop is dat er in de tussentijd een ‘solide en betrouwbare partij’ gevonden kan worden, die de zaal voor 1 euro wil overnemen” aldus Eekhout. “Die partij moet de Glazen Muziekzaal, die volgens de hoogleraar nu een marktwaarde zou hebben van 900 duizend euro, op eigen kosten ‘op een architectonisch waardige en technisch perfecte wijze’ opbouwen.”

De zaal werd in 1990 gebouwd en in gebruik genomen door hetNederlands Philharmonisch Orkest. Omdat het orkest in 2012 uit de Beurs van Berlage vertrok, was hij daar niet meer in gebruik. De eigenaar, de Beurs van Berlage besloot na het kort geding met de oorspronkelijke ontwerpers daarom de zaal te demonteren, op te slaan en vanuit de Beurs van Berlage voor 1 euro te koop aan te bieden. Belangstellenden konden een voorstel indienen waarvoor ze hem wilden gebruiken.

Dat deden meer dan vijftig gegadigden uit het binnen- en buitenland. De zaal ligt in onderdelen opgeslagen en wordt in Tilburg weer opgebouwd. De kosten van het hergebruik van de glazen zaal (inclusief vervoer, opslag en verzekering) zijn ongeveer vier ton. Deze kosten maken onderdeel uit van de stichtingskosten van de herbestemming van de Locomotiefhal en worden gedekt door het uitvoeringskrediet. Het ligt voor de hand dat één van de partners van de Stadscampus (Seats2Meet, Bibliotheek, provinciale kennisinstellingen) de zaal gaat exploiteren.

Stadscampus TilburgDe Stadscampus is het gebied tussen het gebouw de Smederij en het nieuwe stationsplein. In dit deel van de Spoorzone moeten middelgrote en kleine bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen komen.

In de Stadscampus komt onder meer een zogenoemd Tilburg Trade Center (TTC). In het TTC is ruimte voor bedrijven uit de commerciële dienstensector. De Locomotiefhal die in dit gebied staat, wordt verbouwd. Daarin komen onder meer de Bibliotheek van de Toekomst en de zogenoemde Stadshal. In Stadshal komen vergader- en werkplekken voor ondernemers. Het gebouw de Smederij zit ook in dit gebied. Het college reserveert ongeveer 28,3 miljoen euro voor de ontwikkelingen. Het voorlopig ontwerp voor het gebied moet in het najaar van 2015 klaar zijn.

Achtergrond van de Glazen Zaal

In 1990 bouwden architect Pieter Zaanen (Zaanen Spanjers Architecten), constructeur Mick Eekhout (Octatube BV) en akoesticus Rob Metkemeijer (Peutz) een glazen muziekzaal voor het Nederlands Philharmonisch Orkest in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gedurfde innovatieve ontwerp kreeg nationaal en internationaal veel aandacht en won verschillende prijzen, waaronder de prestigieuze Amerikaanse Architectural Record Award. De zorgvuldige inpassing in de monumentale Beurs van Berlage, de vernieuwende constructie met vrijdragende glazen gevels, de perfecte akoestiek en de multifunctionele gebruiksmogelijkheden werden alom geprezen, en de zaal staat bekend als een van de eerste geslaagde voorbeelden van hergebruik van monumentaal erfgoed. Het ontwerp is namelijk ook nog eens volledig reversibel, hetgeen betekent dat de zaal kan worden gedemonteerd en verwijderd zonder schade aan de oorspronkelijke Berlage ruimte.

Mobiele versie afsluiten