Klusbedrijf Goed Werk, dat sinds kort in Tilburg is gevestigd, heeft een antwoord gevonden op het wegvallen van het ‘beschut werk’, dat door de gemeente Tilburg niet meer als een aparte taak wordt beschouwd.
Tot 1 januari 2015 was er vanuit de gemeente, en het rijk, een apart budget voor mensen met een beperkt arbeidsvermogen. Mensen die extra zorg, begeleiding en/of bescherming nodig hebben, de voormalige SW: sociale werkvoorziening. De sociale werkvoorziening, die in Tilburg en regio voornamelijk wordt uitgevoerd door de Diamantgroep, zal in de komende jaren langzaam verdwijnen. De huidige SW-werknemers mogen in deze regeling blijven, maar er komen geen nieuwe mensen meer bij. Maar dat betekent niet dat dan ook deze mensen zijn verdwenen. “Deze doelgroep blijft altijd bestaan.” zegt Henrietta Pigmans, oprichtster en directeur van klusbedrijf Goed Werk.
Henrietta richt zich met haar nieuwe klusbedrijf op juist deze doelgroep, mensen met een kleine of grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij kijkt ze niet alleen naar wat mensen kunnen, maar ook naar hun omgeving. “Omstandigheden in de leefomgeving van mensen staan een gewone baan soms in de weg. Je kunt niet fluitend naar je werk als je niet weet of je huis en spullen er nog staan als je ’s avonds weer thuiskomt.” legt ze uit.
Goed Werk is ontstaan uit Het Werkt. Het Werkt is een kleinschalig en betrokken begeleidingsbureau dat maatschappelijke participatie als centrale doelstelling heeft. Speciaal voor deze begeleiding heeft Het Werkt een traject van het Ministerie van VWS gevolgd, zodat de zorg die Het Werkt biedt met de toekomst mee kan. Dankzij deze coaching van het ministerie heeft Het Werkt hiervoor een ISO-certificering behaald.Hiermee begeleidt Het Werkt de mensen die bij Goed Werk aan de slag gaan.
Henrietta: “Ik wil mensen begeleiden die graag willen, maar niet kunnen en hen een andere manier van re-integratie aanbieden. Het kan dan gaan om vrijwilligers, dagbesteding of begeleiding naar regulier werk. Het gaat er om dat mensen zich kunnen ontwikkelen.” Goed Werk heeft om dit doel te bereiken vier ‘afdelingen’ ingericht.
Samen met Diamantgroep en Prins Heerlijk loopt er nu een proefperiode (pilot) van één à twee jaar waarin mensen kunnen deelnemen aan dagbesteding op een arbeidsmatige manier, om op die manier te kijken of de behoefte aan zorg dan minder wordt. Bewerking van metaal en hout, schilderwerk en dergelijke. In ieder geval bouwgerichte klussen met weinig risico, die door deelnemers te overzien zijn. Daarnaast is er een werkplaats, ingericht aan de Gasthuisring, waar mensen aan de slag kunnen met opdrachten van bedrijven. Deze klussen in de werkplaats dienen als voorbereiding op werkzaamheden die buiten de deur worden gedaan. Want ook buiten de deur zijn mensen van Goed Werk aan de slag, bij opdrachtgevers zoals installateurs, Stichting Vluchtelingenwerk, Karin Bruers’ Social Salon in het Duvelhok en Fontys, maar ook bij particulieren. Ten slotte worden mensen, die dat aankunnen en daar aan toe zijn, begeleid naar een reguliere baan bij bedrijven.
Van bedrijven wordt verlangd, en in de toekomst ook geëist, dat zij hun aandeel nemen in ‘social return’, dat zij ook een percentage aan werknemers in dienst nemen die voorheen in de sociale werkplaatsen aan de slag zouden gaan. Voor werkgevers is dit een nieuw gegeven, waarvan de invulling voor velen nog een hoge drempel is. Door opdrachten te gunnen aan Goed Werk en mensen in dienst te nemen die door Goed Werk zijn begeleid, voldoen deze werkgevers aan hun ‘social return’-verplichtingen.
Naast de leerlingen die onder begeleiding vallen van Het Werkt, heeft Goed Werk vakmensen in dienst, de leermeesters. Deze leermeesters, die vaktechnische all-rounders zijn, dragen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het werk en nemen de leerlingen mee in de opdrachten. Op deze manier leren de leerlingen niet alleen vaktechnische vaardigheden, maar kunnen zij zich ook ontwikkelen naar een arbeidsritme.
Henrietta: “Ik heb nooit gedacht dat ik een klusbedrijf zou beginnen. Voorheen heb ik bij een transportbedrijf gewerkt waar ik de werving en selectie van werknemers deed. Hier kreeg ik sollicitanten met veel capaciteiten, maar die niet bij het bedrijf pasten. Dat vond ik zo jammer. Met Goed Werk wil ik iets praktisch aanbieden voor degenen die willen.”