Site pictogram Tilburgers.nl

Gouden erepenning voor Guus Meeuwis

Zondag 9 oktober 2022 ontving Guus Meeuwis de Gouden Erepenning uit handen van burgemeester Weterings.  Hij ontving de onderscheiding in poppodium 013. Hij krijgt de erepenning vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek, zijn uitzonderlijke prestaties voor de Tilburgse samenleving en zijn positieve bijdragen aan de trots en het imago van Tilburg.  De erepenning wordt bij hoge uitzondering uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke persoonlijke prestatie voor de Tilburgse samenleving hebben geleverd.

25 jaar in het vak

In 2020 zat Guus Meeuwis 25 jaar in het artiestenvak. Door corona kreeg dit jubileum minder aandacht dan gepland. In de afgelopen 25 jaar maakte hij zich op zeer bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse muziek. Daarnaast heeft hij zich veelvuldig belangeloos ingezet voor charitatieve instellingen en maatschappelijke doeleinden. Zijn inspanningen en activiteiten hebben grote invloed op Tilburg en tonen zijn betrokkenheid bij de stad.

Muziekids
In Tilburg is Guus Meeuwis naamgever en ambassadeur van de muziekstudio Muziekids in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Muziek is hier een middel om kinderen en ouders te laten genieten van momenten van geluk en vreugde. Bij zijn 20-jarig jubileum als artiest (2015), opende Guus Meeuwis samen met 2-Michelinsterren chef Dick Middelweerd het tijdelijke pop-up restaurant Gustaaf in de Piushaven. De opbrengst ging geheel naar Stichting Muziekids. En Guus is ambassadeur van de Johan Stekelenburg Stichting. Deze stichting heeft tot doel om kinderen in achterstandssituaties gelijke kansen te geven.

Heerenzitting

In 2010 was Guus Meeuwis een van de initiatiefnemers van de Tilburgsche Heerenzitting, die zich inzet voor goede doelen en daarmee een bijdrage levert aan de samenleving. Hij bleef jarenlang betrokken bij de organisatie en verzorgde diverse muzikale bijdragen. Ook speelde Guus Meeuwis als lid van de programmacommissie zo’n 15 jaar een belangrijke rol in de organisatie van het Kruikenconcert. Met zijn inspanningen, contacten met artiesten en zijn muzikale talent gaf hij het Kruikenconcert een enorme kwaliteitsimpuls. Hij schreef meerdere teksten op bekende melodieën, bijvoorbeeld ‘Drink Schrobbelèr’, die de Tilburgse/oranje-groene trots versterkten. De uitstraling die het Kruikenconcert in de stad en ver daarbuiten inmiddels heeft, is voor een groot deel aan hem te danken.

In 2017 was Guus betrokken bij het programma van Koningsdag. Zijn lied ‘Proosten’ (op de Koning, die zijn 50ste verjaardag in Tilburg vierde) vormde de muzikale ruggengraat van het programma. Aan het eind van het programma zwaaide hij met een show voor heel Tilburg de koninklijke familie uit.

Guus Meeuwis is Tilburg altijd trouw gebleven. Hij is een ware ambassadeur voor de stad en draagt zijn trots op Tilburg tijdens concerten en televisieoptredens uit. In het in 2018 uitgebrachte nummer ‘Tilburg’ bezingt hij zijn liefde voor de stad. Op Koningsdag (2020) bracht Guus samen met Oranje Comité Tilburg en burgemeester in coronatijd een bezoek aan de ouderen van woonzorgcentrum Koningsvoorde en verraste hen met een optreden in de tuin.

Top muziekindustrie
Guus Meeuwis is al meer dan een kwart eeuw van grote waarde voor Tilburg. Op muzikaal gebied staat hij al jaren aan de top van de Nederlandse muziekindustrie, heeft hij vele (muziek)prijzen in de wacht gesleept en wist hij miljoenen mensen te vermaken. Zijn maatschappelijke betrokkenheid, charismatische (televisie)optredens en activiteiten binnen en buiten de stad stralen af op het imago van Tilburg. Guus Meeuwis is een wezenlijk deel van het DNA van de stad en is het boegbeeld en het ideale uithangbord van Tilburg.

Personen en organisaties die in het verleden de Gouden Erepenning ontvingen zijn: Congregatie Fraters van Tilburg (1994), Burgemeester Brokx (1997), burgemeester Stekelenburg (2003), Zusters van Liefde (2007), burgemeester Vreeman (2009), Frans Slangen (2014), Pater Poels (2017) en burgemeester Noordanus (2017).

Mobiele versie afsluiten