Op zondag 22 december 2024 ontving Paul van Kemenade de Gouden Erepenning van de gemeente Tilburg vanwege zijn jarenlange inzet voor de jazz en geïmproviseerde muziek. Loco-Burgemeester Marcelle Hendrickx reikte de erepenning uit ter gelegenheid van zijn afscheid als musicus tijdens een concert van Stranger than Paranoia Festival in Paradox, Telegraafstraat 62.
Paul van Kemenade is onbetwist de bekendste Tilburgse jazzmusicus, bekend in binnen- en buitenland. Naast een eigenzinnig en veelgevraagd musicus en componist is hij bandleider en initiator van diverse groepen en projecten, festivalorganisator, platenproducer, docent, workshopleider, manager en concertboeker. Hij heeft vele generaties (Tilburgse) musici geïnspireerd en sluit tijdens ‘zijn’ Stranger than Paranoia Festival zijn imposante 50-jarige carrière als musicus af.
Altsaxofonist Paul van Kemenade volgde het conservatorium in Tilburg en heeft vervolgens bewust voor Tilburg als thuisbasis gekozen. Voor de Tilburgse en Brabantse jazzscene is hij van onschatbare waarde gebleken.
Het door hem opgerichte Brabants Leerorkest (1979-1984) was het workshoporkest waar destijds jonge musici, zoals Eric Vloeimans en Jeroen van Vliet hun eerste stap naar een professionele carrière hebben gezet. In navolging daarvan is in 2018 onder leiding van Paul van Kemenade het Zuid Nederlands Workshoporkest opgezet voor jonge musici van 15 tot 25 jaar, wat nog steeds actief is. Een van zijn laatste initiatieven is het K.O.T.S. Festival, waarin jonge mensen kennis kunnen maken met een mix van metal, klassiek, rock, hiphop en (natuurlijk) jazz. Samen met dansgezelschap De Stilte richtte Van Kemenade zich de afgelopen jaren met de schoolvoorstelling Mankind ook op kinderen in het primair onderwijs.
In de periode eind jaren ’70 werd Stichting Bevordering Muziekimprovisatie opgericht, met een eigen podiumParadox, inmiddels uitgegroeid tot een van de betere en bekendste jazzpodia van Nederland. Van Kemenade heeft veel voor Paradox betekend, hij speelde er ontelbare concerten met zijn bands, gaf er vele workshops en begon daar het jaarlijkse festival Stranger than Paranoia, wat hij niet alleen programmeert maar waar hij ook altijd zelf speelt. Daarnaast speelt Paul van Kemenade al decennialang op alle belangrijke jazzpodia in binnen en buitenland. Hij brengt ‘de Tilburgse School’ naar de wereld. Hij werkte samen met een eindeloos lange lijst van musici die van betekenis zijn in het (inter)nationale jazzveld.
De Tilburgse jazzscene is met zijn sterke eigen karakter onderscheidend in Nederland. Paul van Kemenade heeft hier op een stuwende manier aan bijgedragen. Met zijn eigen muziek, maar ook met 32 edities van zijn altijd vernieuwende festival Stranger than Paranoia. Jarenlang brengt hij musici van over de hele wereld in Tilburg bijeen. Muziekprogrammeurs uit binnen- en buitenland volgen het programma met buitengewone belangstelling.
Van Kemenade heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de creatieve cultuur en de duurzame ‘Stad van Makers’. Altijd verbindend en altijd bereid om kennis te delen. Hij heeft zich als cultureel en muzikaal ondernemer meer dan dertig jaar ingespannen om, met vooruitstrevende kunst, bij te dragen aan het welzijn van zijn stad. Dat is ook in de rest van het land niet onopgemerkt gebleven. Er is nog een ander vlak waarop Paul van Kemenade een voorbeeldfunctie heeft vervuld. Lang voordat subsidieverleners de Code Fair Practice als één van de voorwaarden voor toekenning hanteerden, werkte Van Kemenade al vanuit deze uitgangspunten. Hij is een voorbeeldig en daardoor geliefd werkgever met een groot gevoel voor rechtvaardige (financiële) behandeling van muzikanten.
Paul van Kemenade is gedurende zijn carrière diverse malen onderscheiden. Hij ontving de Podiumprijs in 1984. In 2007 ontving hij de Boy Edgarprijs en werd hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In 2020 werd hij onderscheiden met de Cultuurprijs Noord-Brabant.
Gouden Erepenning (Legpenning)
Personen en organisaties die in het verleden de Gouden Erepenning ontvingen zijn: Congregatie Fraters van Tilburg (1994), burgemeester Brokx (1997), burgemeester Stekelenburg (2003), Zusters van Liefde (2007), burgemeester Vreeman (2009), Frans Slangen (2014), Pater Poels (2017), burgemeester Noordanus (2017) en Guus Meeuwis (2021).
1 reactie
Voeg die van jou toe →Correctie
De prijs werd uitgereikt door loco burgermeester Marcelle Hendrickx