Site pictogram Tilburgers.nl

Gratis compost bij de milieustraten

Compost om bloempotten te vullen. Foto: John Geerts

Inwoners van Tilburg kunnen zaterdag 30 maart 2019 gratis compost krijgen bij de milieustraten Albion en Hoolstraat. Met deze actie bedankt de gemeente Tilburg haar inwoners voor het sorteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

De resten van dit afval zijn een grondstof voor compost. Op vertoon van een milieupas is maximaal 1 kubieke meter compost per persoon beschikbaar. Bezoekers moeten zelf zorgen voor een geschikte verpakking, een schep en vervoer. Er geldt ‘zolang de voorraad strekt’. De milieustraat Albion is open van 8:00 tot 16:30 uur, Hoolstraat van 9:00 tot 16:00 uur.

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke wijze. En het verbetert de waterhuishouding. In regenachtige periodes wordt het water beter afgevoerd en bij droogte wordt meer vocht vastgehouden in de bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten.

Composteren is goed voor het milieu doordat er allerlei vormen van duurzame energie uit te halen zijn zoals gas, elektriciteit en brandstof voor auto’s. Bovendien zorgt compost voor CO2 in de bodem wat helpt tegen de opwarming van de aarde. Composteren bespaart ook geld omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is. Het is meer dan de helft goedkoper dan het verbranden van restafval. Het is belangrijk om GFT goed te sorteren.

Milieustraat Albion zit aan de Caledoniastraat 13 in Tilburg. De Hoolstraat zit aan Hoolstraat 2B in Berkel-Enschot.

Mobiele versie afsluiten