Site pictogram Tilburgers.nl

Grote expositie van Richard Long in de Pont

Op zaterdag 16 februari 2019 opent in Museum De Pont de grote expositie van de Britse kunstenaar Richard Long onder de titel Time and Space, 2015

Het werk van Richard Long maakt al sinds de opening van De Pont in 1992 deel uit van de collectie van het museum.

Het enorme Planet Circle, een zandstenen sculptuur met een doorsnede van ruim negen meter, was jarenlang permanent te zien en werd al snel een favoriet bij het publiek. De Pont bezit in totaal zes kenmerkende werken van de Land art-kunstenaar, maar hij had nog niet eerder een solotentoonstelling in het Tilburgse museum. Het is voor het eerst sinds hij in 2009 in Tate Britain exposeerde dat er weer een grote verzameling werken van Richard Long bijeen te zien is; zowel sculturen, foto’s als tekstwerken. De laatste grote tentoonstelling van zijn werk in een Nederlands museum was in 1979, in het Van Abbemuseum.

Planet Circel –  Richard Long   Collectie De Pont museum, Tilburg. Foto: John Geerts

Het werk van Richard Long roept een groot gevoel van vrijheid op. Het idee dat met wandelen kunst kan worden gemaakt opent letterlijk nieuwe werelden. Natuur en landschap zijn altijd onderwerp van kunst geweest, maar wandelen bood Long een andere, eenvoudige manier om tijd, afstand en geografie te onderzoeken. Vanaf zijn eerste werk uit 1967, A Line Made By Walking, heeft hij zijn tochten vastgelegd in foto’s, teksten en landkaarten. Daarnaast bestaat zijn oeuvre uit sculpturen en (wand)schilderingen.

“Mijn werk gaat over beweging en stilstand, over wandelen en rustplaatsen”, schrijft Richard Long. Soms maakt hij ter plekke een werk met het materiaal dat hij aantreft, zoals stenen, takjes en water, maar ook met zijn eigen voetsporen, heen-en-weer lopend door het gras. Longs kunst is vluchtig – de sporen die hij in het landschap achterlaat zijn snel weer verdwenen. Het enige wat blijft zijn landkaarten, foto- en tekstwerken. Deze noemt hij per definitie ’tweedehands’.

Ze zijn complementair aan de beelden en schilderingen die hij voor binnenruimtes maakt. “Een beeld,” aldus Long, “voedt de zintuigen ter plekke, terwijl een foto- of tekstwerk (van een andere plek) tot de verbeelding spreekt. Voor mij vertegenwoordigen deze verschillende vormen van mijn werk rijkdom en vrijheid – omdat het niet mogelijk is om ‘alles’ op één manier te zeggen.”

De tentoonstelling loopt van 16 februari 2019 tot en met 16 juni 2019, en Museum De Pont is te vinden aan Wilhelminapark 1

Over de kunstenaar:
Richard Long (Bristol, 1945) wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de land art. Zijn sculpturen maakt hij van materiaal dat hij tijdens zijn lange wandeltochten verzamelt. Maar ook de wandeling zelf ervaart hij als een kunstwerk en de documentatie ervan, in de vorm van kaarten, foto’s of moddertekeningen presenteert hij als zodanig. In Nederland toont het Kröller-Müller Museum vanaf 23 februari ook een aantal werken van Long uit de eigen collectie.

 

Mobiele versie afsluiten