Site pictogram Tilburgers.nl

Grote opkomst verwacht bij protest voor rust Moerenburg

Gastbijdrage van Erik Schapendonk, Afdelingsvoorzitter SP Tilburg, namens ‘de Vrienden van Moerenburg’.

Landschapspark Moerenburg is een oase van groen en rust in een van de meest versteende steden van Nederland. Het waterschap de Dommel, de eigenaar van de oude waterzuivering in Moerenburg, heeft de ondernemers van Waterproef aangewezen om een leisurepark met grootschalige horeca te ontwikkelen in het gebied. Er is goedkeuring gegeven voor 80 parkeerplaatsen en 160 terrasstoelen, uiteindelijk mogen ze zelfs doorgroeien tot 200 terrasstoelen. De rust en de natuur in Moerenburg zullen hierdoor ernstig verstoord worden, terwijl we daar juist zuinig op moeten zijn.

In het proces is er van alles misgegaan. Het waterschap had niet met een commerciële partij in zee moeten gaan en had de buurt een voorstel moeten laten doen. De klankbordgroep voelt zich niet serieus genomen. In de leidraad stond dat het leisurepark een educatieve functie zou krijgen, maar daar komt in de uiteindelijke plannen weinig van terecht. Het doel van de huidige plannen is winst maken, terwijl het waterschap er voor alle mensen is en zich niet als commerciële partij zou moeten gedragen.

De oude waterzuivering is een prachtige locatie en er zijn vele initiatieven die er beter zouden passen, waardoor het gebied openbaar kan worden en niet als afgesloten gebied blijft bestaan. Wij willen niet een commercieel Moerenburg, maar een Moerenburg dat voor iedereen is en waar de rust en natuur bewaard blijven. Daarom hebben wij de volgende eisen: Geen parkeerplaatsen, Geen terrasstoelen, Geen commercie in ons mooie landschapspark.

Op 6 mei bewijzen wij de rust in Moerenburg een laatste eer. Om 12 uur verzamelen we bij de handmatige draaibrug in de Piushaven, waarna we in processie naar de waterzuivering lopen om de rust symbolisch te begraven. Wil jij deze unieke plek ook bewaren voor de toekomst? Loop dan mee met onze actie!

De Vrienden van Moerenburg is een coalitie van buurtbewoners en organisaties die zich inzetten voor het behoud van de rust en natuur in landschapspark Moerenburg. Het bestaat uit lokale bewoners, natuurliefhebbers, politieke partijen en andere belanghebbenden die zich betrokken voelen bij dit onderwerp. Vrienden van Moerenburg wordt ondersteund door:
vereniging Behoud Moerenburg
Bewonersbelang Jeruzalem
Extinction Rebellion
Partij voor de Dieren Tilburg
SP Tilburg
werkgroep Waterdicht

Mobiele versie afsluiten