Site pictogram Tilburgers.nl

Groter waterwingebied aan Gilzerbaan

De kwaliteit van het drinkwater in Tilburg en Goirle is goed. Maar om dat ook in de toekomst zo te houden was het nodig om het grondwater-beschermingsgebied rond waterwingebied Gilzerbaan uit te breiden.

Provinciale Staten hebben de grenzen van het nieuwe gebied definitief vastgesteld. Het drinkwater voor Tilburg en Goirle komt van het grondwater in het waterwingebied Gilzerbaan.

Dat gebied ligt in Stadsbos013. Om de goede kwaliteit te behouden, is het nodig om het grondwater tegen vervuiling te beschermen. Bijvoorbeeld door geen afval te laten slingeren of ervoor te zorgen dat er geen bestrijdingsmiddelen, olie- of verfresten in het grondwater terechtkomen. De uitbreiding van het grondwaterbeschermingsgebied maakt dat Brabant Water in de toekomst 110.000 huishoudens en bedrijven in Goirle en Tilburg kan voorzien van schoon drinkwater.

Bewoners die in het gebied wonen, moeten bij bepaalde activiteiten een melding maken. Bijvoorbeeld als ze een boorput maken die dieper gaat dan drie meter. Of als er graafwerkzaamheden zijn die op die diepte worden uitgevoerd. Als er grond in dit gebied gestort wordt of verplaatst moet worden, gelden bepaalde eisen. Inwoners die in grondwaterbeschermingsgebieden wonen, kunnen een melding doen via brabant.nl/grondwaterPMVmelding.

Inwoners die het vermoeden hebben van mogelijke verontreiniging, kunnen dat melden via  073 – 681 28 21. Een verontreiniging kan ontstaan bij bijvoorbeeld een lekkage door een verkeers- of bedrijfsongeval of een (drugs)afvaldumping. De huishoudens in dit gebied krijgen een brief met een folder waarin meer informatie staat over de uitbreiding van het grondwaterbeschermingsgebied.

De uitbreiding geldt bijvoorbeeld voor de gebieden Berkenrode en Oude Warande in het Noorden, de wijk De Blaak en De Katsbogte en de Brakelsche Akkers in het Zuiden. Een kaartje van het nieuwe gebied en de regels van de Provinciale milieuverordening Noord-Brabant 2010 staan op: brabant.nl/PMV2010.

De kaartbank van Brabant geeft ook meer duidelijkheid:De exacte grenzen van de beschermingszones ziet u op de Kaartbankviewer

Open links op de pagina het mapje ‘Provinciale milieuverordening’
Vink aan ‘boringsvrije zones grondwater’, ‘waterwingebieden’ en ‘beschermingszones grondwater’

Zo ziet u waar in Brabant deze gebieden liggen, waaronder Gilzerbaan.

Mobiele versie afsluiten