Hans Kokke plaatst zonnepanelen op dak zwembad Stappegoor

zonnepanelenzwembadstappegoor_0003_kleinerOp vrijdag 2 december 2016 plaatse wethouder Hans Kokke zonnepanelen op het dak van zwembad Stappegoor. De zonnepanelen wekken stroom op die rechtstreeks door het zwembad wordt gebruikt. Het teveel aan stroom dat wordt opgewekt, gaat terug naar de energieleverancier. Zonnestroom is goedkoper dan grijze stroom. De verwachting is dat de panelen op het zwembad 225.000 kilowatt uur aan zonnestroom opwekken, dat is ongeveer een zesde van het jaarlijkse stroomverbruik van het zwembad. Dit is niet alleen positief voor het klimaat, maar ook voor de exploitatie van het gemeentelijke sportbedrijf. De  zonnepanelen blijven minimaal 15 jaar liggen.

Voor de aanleg van de zonnepanelen heeft Tilburg een Subsidie Duurzame Energie (SDE-subsidie) gekregen van de rijksdienst voor ondernemend Nederland. Ook op 37 andere gebouwen van de gemeente worden panelen geplaatst. Eerst komen de 5 sportaccommodaties in het Stappegoorgebied, de parkeergarages, de fietsenstallingen en het Natuurmuseum aan de beurt. Deze krijgen in 2017 zonnepanelen. Tussen 2018-2020 zijn de overige gebouwen aan de beurt.

klimaat-neutraalTilburg heeft de ambitie om in 2045 klimaatneutraal te zijn. De gemeente wil er dan voor zorgen dat de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen verleden tijd is. De stad wordt schoner, gezonder en groener, ook als het gaat over de 150 gemeentelijke gebouwen. Eén van de resultaten die de gemeente wil bereiken, is het maken van een stap van gemiddeld energielabel D naar B. Het gaat bij het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen niet alleen om energiebesparing. De gemeente wil ook ‘gezonde’ gebouwen. Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen (bijvoorbeeld stro als isolatiemateriaal) of door water te besparen.

Tilburgers kunnen ook een steentje bijdragen aan een gezonde en klimaatneutrale stad. Bijvoorbeeld door woningen goed te isoleren en zoveel mogelijk energie zelf op te wekken. De gemeente en de rijksoverheid helpen hierbij met advies, subsidies en leningen. Op de pagina Energiezuinig wonen op deze website tilburg.nl staat meer informatie over de mogelijkheden.

In december 2013 schreef de gemeente Tilburg een prijsvraag uit voor een duurzaam project. Het beste idee, zonnepanelen op het dak van wijkcentrum In De Boomtak, een initiatief van Stichting Social Energy, werd beloond met 9000 euro. Vervolgens werden er maar liefst 36 zonnepanelen door vrijwilligers en buurtbewoners geplaatst.

Geef een reactie