Site pictogram Tilburgers.nl

Hans Smolders (LST) stelt vragen over Theater de Boemel

Theater Bleyemakerij De Boemel van Gerard Korthout is in de drie jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot een plek waar vele Tilburgers, maar ook bezoekers van heinde en verre, graag komen. Om de vele liveoptredens onder de ‘Boemelboom’, de gezelligheid en en de fijne locatie, midden in de Spoorzone.

Drie jaar geleden heeft de gemeente Tilburg aan Gerard Korthout gevaagd of hij niet iets in de Spoorzone kon beginnen, zodat er reuring zou ontstaan.

Op de eerste kermiszaterdag dit jaar, 22 juli 2017, ontstond er een incident toen de exploitanten van Club Smederij en het Ontdekstation hadden geklaagd dat de Boemel teveel buitenruimte in gebruik had. Volgens een woordvoerster van de gemeente konden zij daarop niet anders dan handhaven omdat de Boemel vier keer zoveel ruimte in gebruik had dan was toegestaan volgens de vergunning. Een situatie die in de afgelopen drie jaar geleidelijk was ontstaan en welke tot dan toe steeds is gedoogd. Naast deze bestuurlijke handhaving bracht Club Smederij een eigen jurist op het toneel welke dreigde met een dwangsom. De strop waarmee Gerard te maken kreeg lag omstreeks de €195.000,-.

De rest van de kermisperiode en vervolgens ook de rest van de zomer mag de Boemel geen liveoptredens meer buiten organiseren en moeten alle evenementen binnen plaatsvinden.

Raadslid Hans Smolders heeft inmiddels raadsvragen hierover gesteld aan het College van B&W (Burgemeester en Wethouders):

1. Hoe is het mogelijk dat partijen die op een binnenterrein van de Spoorzone
goed met elkaar zouden moeten samenwerken ineens met de Kermis van
2017 tegenover elkaar staan met juridisch gekletter en grote dwangsommen?

2. Hoe is het mogelijk dat u bij de kermis 2017 geen rekening heeft gehouden
met de culturele ontwikkeling die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden op
een binnenterrein in de Spoorzone wat een culturele hotspot is geworden.

3. Waarom zijn er op dit binnenterrein een paar lullige attracties geplaatst die de
ontwikkeling van de culturele hotspot enorm in de weg staan, zie foto’s?

Op donderdag 3 augustus 2017 plaatste Gerard Korthout een videoboodschap op Facebook. Deze werd binnen 18 uur (het moment dat dit artikel wordt geschreven – red.) ruim 19.000 keer bekeken en 295 keer gedeeld.

Mobiele versie afsluiten