Hans Smolders stelt vragen over Resto VanHarte

2016-08-07 2286 D202Pollepel WilhelminaparkIn januari van 2016 werd bekend dat maaltijdvoorziening ‘De Pollepel’ per 1 april ging sluiten, maar dat er een soortgelijke voorziening ervoor in de plaats zou komen. Na een open aanbestedingsronde werd deze opdracht door de gemeente Tilburg gegund aan Resto VanHarte, met een subsidie van €85.000,- voor 2016 en €115.000,- voor elk opvolgende jaar. huub glasIn een daarop volgend interview vertelde initiatiefnemer Huub Glas, dat hij met de stichting VanHarte van plan was om voor Tilburg een heel nieuw concept op te zetten, met als werktitel Resto-013, en met betaalbare maaltijden in verschillende wijkcentra.

Vanwege de subsidie was afgesproken dat er met enige regelmaat zou worden overlegd en waarbij zou worden besproken hoe de zaken lopen. En hoewel op de Facebook-pagina* van Resto VanHarte Tilburg de indruk wordt gewekt dat er wekelijks mooie maaltijden worden geserveerd in drie verschillende MFA’s, is het sinds april vrij stil.

Hans-Smolders-2015-06-01_14-18-48Voor raadslid Hans Smolders (LST) is dit in ieder geval voldoende aanleiding om het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) eens aan de tand te voelen met een aantal schriftelijke vragen.

In de subsidie-aanvraag en -toekenning werd rekening gehouden met dagelijks 50 eters en wekelijks 40 vrijwilligers. “Worden deze aantallen waargemaakt?” luidt de vraag. En hoeveel mensen eten er mee tegen het aangepaste, lage tarief van €2,- zoals was beloofd?

2016-02-05-Wijkrestaurant-Jurgen-van-Poppel-Heyhoef-Reeshof
Wijkrestaurant Heyhoef van Jurgen van Poppel is één van de maaltijdvoorzieningen die zonder subsidie succesvol is.

En tot slot vraagt Hans Smolders aan het College: “U zegt heel vaak dat u de kracht uit de stad wil benutten, daarom de vraag of er een kans bestaat dat u alsnog kiest voor bestaande structuren uit Tilburg die helemaal geen subsidie willen maar enkel gefaciliteerd willen worden.”

Het officiële antwoord wachten we af. Ondertussen zijn we benieuwd naar de ervaringen van lezers en lezeressen!

Waarom , mogen mensen in de bijstand, niet voor 2 euro, komen eten ?
En alleen mensen , die bij de voedselbank komen ?

De gemeente Tilburg is zo goed om jaren lang bestaande goed bedoelde burgeninitiatieven zorgvuldig via valse concurrentie de nek om te draaien. Voorbeelden te over in Tilburg.

Het concept van Resto 013 is op zich prima: de organiatie van sociale eetpunten verspreid over de stad waar mensen met een smalle beurs en/of weinig sociale contacten, gezamenlijk een goede en gezonde (driegangen)maaltijd kunnen gebruiken voor weinig geld. Waar het aan mankeert bij Resto 013 is een goede PR apparaat. Veel meer mensen zouden over het project geinformeerd moeten worden. Ik zie Resto 013 niet als een opvolger van De Pollepel, dat in feite maar een kleine groep vaste gebruikers wist te bereiken. Ik heb jaren in de Stedekestraat gewoond (naast de Pollepel) en veel van de gebruikers behoorden niet tot de doelgroep armen, maar waren vooral mensen die voor het sociale contact kwamen. Ik vind het wel heel jammer dat de officieuze opvolger van De Pollepel, restaurant De Halve Gare van Zjef en Loutje Naaijkens, geen financiële steun geniet. Want dat verdienen ze in mijn ogen wel. Maar dat staat los van Resto-013 en haar doelstelling.

Bij die geweldige kok van Poppel krijg je ook nog eens grote porties en niet van die afgemeten kleine porties en het is er altijd heel gezellig, ook na het eten….

Ben nog een paar keer ergens anders gaan eten en nu kook ik zelf maar met veel moeite.Ze willen hier toch niets anders,alleen maar dingen voor mensen die dat helemaal niet nodig hebben. Voor de mensen die klant waren van de Pollepel wordt helemaal niets gedaan.jDat is Tilburg ten voeten uit.
Ze laten ons lekker stikken.Goed zo meneer Noord anus!

Resto van Harte begonnen in Tilburg zuid, daarna tweede stek in noord.
Op een gegeven moment verdwenen uit zuid ,maar zoals zij toen de vrijwilligers behandeld hebben is niet om over naar huis te schrijven, en dit noemt zich sociaal.
Wij gingen er ieder week eten maar na dit gebeuren nooit meer geweest, gaan nu iedere week bij het zuiderkwartier eten in het buurtrestaurant ook van de keuken Jurgen van Poppel en is nog eens goedkoper ook.

Het was helemaal geen nieuw concept van Resto van Harte. Er is al jarenlang (lees sinds 2010) een wijkrestaurant op verschillende locaties. Het idee kwam van Jürgen van Poppel om mensen uit hun isolement te halen en samen te laten eten.

Geef een reactie