Site pictogram Tilburgers.nl

Heerlijk warm Internationaal Gipsyfestival in Tilburg

'Mauricio' Leenaars

Het was een erg geslaagd gipsyfestival zondag 29 mei 2011 in de tuin van Interpolis. Nadat zaterdag de nadruk lag bij Nederlandse Balkanblues band waarvan Amariszi de beste bleek,  zondag was er een gevarieerd internationaal programma. Het koninklijk zigeunerorkest Roma de Mirando beet het spits af met een virtuoos optreden. Werden ze een jaar eerder nog door een windhoos van een zijpodium geblazen, deze keer stond het gezelschap van merendeel familieleden glorieus op het hoofdpodium. Toen Roma de Mirando begon te spelen brak de zon definitief door en werd het een fantastische dag.  Geweldig orkest met meerdere violen en gitaren en met een bijzondere bezetting waarvan het jongste orkestlid 7 jaar is. Met nummers die dicht bij de Sinti liggen was dit optreden een groot succes en door het fantastische weer stroomde de tuin van Interpolis vol.

Op het tweede podium ging de bijzondere formatie van NO Blues in samenwerking  met Vasile Nedea van start, een lekker commercieel geluid, bijzondere muzikale bezetting met een dubbelstring steelgitaar en cymbalon. Vervolgens zorgde Kálmán Balogh voor een heerlijke ontspannende impressie.  En daarna trad een van de grootste verrassingen op,  de band van Nadara gipsy.  Passie gecombineerd met een strakke muzikale omlijsting rechtstreeks uit het hart van Transsylvania.  Kan me wel voorstellen dat regisseur Toni Gadlif met ze samenwerkt.

Grote ontdekking eigenlijk was de Tilburgse gitarist Maurice Leenaars.  Hij beheerst het flamengospel tot in de puntjes en was door de organisatie gevraagd om een speciale act op te zetten.   Het Spaanse gipsygevoel kreeg hier een heel speciale lading, met sublieme optredens  van zijn Spaanse orkestleden uit Malaga.  “Mauriscio ” schreeuwden zijn begeleiders, ik kreeg vooral een gevoel van weer een briljante gitarist op Tilburgs grondgebied.

En toen was er nog een spectaculair slot met Marko Markovic en Fanfare Ciocarlia  die in een duel gingen voor de beste Balkan band, er was geen jury, maar veel vingers gingen naar levendige spel van Marko Markovic. Het was weer een fantastisch festival.

 

Mobiele versie afsluiten