Bouwbedrijf Heijmans en Waterschap De Dommel zijn na constructief overleg overeengekomen dat zij hun samenwerking bij de Energiefabriek Tilburg beëindigen. Het Waterschap neemt de installatie per 1 december 2016 volledig over van Heijmans en wordt vanaf dan zelf verantwoordelijk voor de bediening, onderhoud en verdere optimalisatie ervan. Het betekent dat Heijmans vanaf dan geen financiële en operationele verantwoordelijkheid meer heeft voor de Energiefabriek die sinds juni 2016 zuiveringsslib inneemt en energie produceert. Dit meldt Bouwbedrijf Heijmans donderdag 1 december op haar website.
De contractwaarde van dit project bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie bedroeg 31 miljoen euro. De beëindiging leidt tot een negatief effect op het bedrijfsresultaat (EBITDA) van bijna 15 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop het verlies van 9 miljoen dat al eerder op het project werd geleden tijdens de opstart van de Energiefabriek in 2014.
EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization en is een maatstaf voor de brutowinst voor aftrek van overheadkosten van een bedrijf. De Nederlandse vertaling is inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill, dit is ook de letterlijke inhoud van het begrip. Het wordt gebruikt als maatstaf voor de winst die een onderneming haalt met haar operationele activiteiten zonder dat hier kosten en opbrengsten van de financiering in verwerkt zitten.
Heijmans verkeert door onzekerheid over enkele projecten financieel in zwaar weer, en kan mogelijk niet voldoen aan kredietvoorwaarden van de banken. Het bedrijf is in onderhandeling met zijn kredietverstrekkers. De negatieve financiële effecten van de beëindiging van het contract worden meegenomen in het lopende overleg met de financiers waarvan Heijmans 2 november 2016 al melding maakte op haar website onder de kop trading update
Voor het ontwerp en de realisatie van de installatie sloten beide partijen in 2012 een contract dat ook voorzag in het 15-jarig onderhoud ervan. De bouw zou in 2014 klaar zijn. Ook werd vastgelegd dat de volledige verantwoordelijkheid voor ontwerp, realisatie, onderhoud en exploitatiekosten bij Heijmans zou komen te liggen. Gedurende de ontwerp- en realisatiefase hebben beide partijen verschillende gesprekken gevoerd over de uiteindelijke uitvoering en het juist functioneren van de installatie. Hoewel deels overeenstemming werd bereikt, is op een aantal punten ook besluitvorming afgedwongen via arbitrageprocedures. In 2014 vochten het waterschap De Dommel en Bouwbedrijf Heijmans voor de rechter al eerder een conflict uit over de interpretatie van het contract. Heijmans verloor en moest het waterschap De Dommel 9 miljoen euro betalen. Op basis daarvan is de samenwerking in eerste instantie voortgezet. Na heroverweging hebben beide partijen alsnog gezamenlijk geconcludeerd de samenwerking te willen beëindigen.
De Energiefabriek heeft als doel om al het zuiveringsslib uit het beheergebied van De Dommel te behandelen. Om dit doel te bereiken zijn hoogwaardige technologieën toegepast. De installatie reduceert het volume zuiveringsslib en produceert biogas, waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Op deze manier voorziet de Energiefabriek in haar eigen energieverbruik en draait energieneutraal. Het biogas dat overblijft na de productie van energie wordt geleverd aan naastgelegen afvalverwerkingsbedrijf Attero.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Het zal toch NIET zo zijn , dat een miljoenen bedrijf,net voor de kerstdagen enkele duizend mensen gaat vertellen dat ze zonder werk zitten , een bedrijf met zo veel technisch vernuft in huis , dat straks voor een appel en ei opgekocht word door een arabier die het helemaal leeg plundert en dan ook vertrekt, en de overheid ?? kijkt toe en heeft schijt aan de mensen , in plaats van een hand te rijken , en het bedrijf weer op poten helpt,waar gehakt word vliegen spaanders , dit is vele malen belangrijker dan ontwikkelings-hulp , dit gaat om de eigen bevolking ‘.