Site pictogram Tilburgers.nl

Henri Berssenbrugge met Licht op Werkhanden

De laatste foto’s. Net voor het verdwijnen van de huisindustrie in de Tilburgse textiel legde de fotograaf Henri Berssenbrugge dat nog vast. Aan de randen van de stad vond hij rond 1900 nog enkele werkplekken. Soms al verlaten, verweesd, soms werd er nog gewerkt door een oudere wever, weefster of spoelster.

Het boek is een ode aan het textiele ambacht geworden, over ‘het’ in de vingers krijgen, het subtiele handwerk en uiteindelijk het vakmanschap. Oh, zal de Tilburger zeggen: ‘Et verstaand zaat op zen haand’. Precies, daar gaat dit bijzondere boekje over.

Schrijver Ton Wagemakers legt uit: “De uitdaging is om dat te ontdekken op de foto’s. Ik heb de oude meesterwever Joaneke Janssens en de bekende vakman Jan Esman (van het TextielMuseum) de foto’s laten zien en hun commentaar hier verwerkt. Zelf ben ik ook op onderzoek gegaan en vooral heel goed gaan kijken. Gaandeweg ontdekte ik wat vakmanschap in de textiel betekent. Verder heb ik onder woorden willen brengen waarom de ene foto mij bevalt en de andere niet. Best spannend.”

Ton vervolgt: “Ronald Peeters schreef mij over de publicatie: ‘je lijkt wel een ‘foto-detective’. Ik ga nu ook anders naar foto’s kijken. Je hebt veel interessante details ontdekt en er een eigen interpretatie aan gegeven.’

Voor Tilburgers met interesse voor het verleden van de stad en voor ieder die het textiele ambacht bewondert, is deze publicatie een aanrader. Dat geldt ook voor elke liefhebber van de bijzondere foto’s van Henri Berssenbrugge.

Het is een uitgave van uitgeverij De Tilburgse Binding. Vanaf zaterdag 22 mei 2021 voor € 19,50 te koop in de Tilburgse boekhandels. Voor liefhebbers buiten Tilburg kan een exemplaar besteld worden via: tonwagemakers@planet.nl

Mobiele versie afsluiten