Herfst: Vuurdoorn

2016-10-26-2074-herfst-vuurdoorn-oranje-rood Het is herfst. De besjes van de Vuurdoorn (Pyracantha ) zijn inmiddels tot volle wasdom gekomen en kleuren oranje-rood wanneer de zon erop schijnt.  De vuurdoorn is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Europa en Zuidoost-Azië. Al in de zestiende eeuw werd de stekelige plant gebruikt als afscheiding en bescherming tegen indringers.

Vuurdoorn is niet giftig, maar het is ook geen lekkernij, hoewel er jam-recepten bestaan.

Vuurdoorn bessenjam

Vuurdoorn is verwant aan de appel, de rijpe bessen
zijn eetbaar, en de jam smaakt naar appels, maar
dan toch ook weer anders. Verwijder onrijpe besjes.
De besjes eerst 1 minuut koken in een gelijke hoeveelheid
water en dan zeven met een doek. Voeg daarna een gelijke
hoeveel suiker toe, een beetje citroensap, en pectine.
Kook dan 1 minuut en doe het in gesteriliseerde hete potten

Geef een reactie