Op 15 augustus jl. publiceerde het KNMI dat we in een teleurstellende zomer zitten met maar weinig mooi-weerdagen. Normaal mogen we in dit seizoen op 20 van zulke dagen rekenen, maar tot en met half augustus bleef de teller steken op 7.
Een mooi-weerdag is niets anders dan een zonnige en droge dag met een temperatuur die boven normaal ligt.
Het is alsof de weergoden de publicatie hebben gelezen wat daarna kwamen daar 3 mooi-weerdagen bij. Vanaf dinsdag tot en met vandaag scheen de zon namelijk het maximaal aantal zonuren, bleef het droog en lag het kwik boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Het was dan ook prachtig zomerweer.
De temperatuur steeg elke dag: van ruim 23 graden op maandag tot bijna 27 op deze donderdag. Het enige verschil is dat er vandaag wat meer sluierbewolking te zien was. Windveren en uitgewaaierde vliegtuigstrepen bedekten steeds meer de hemel, maar de zon scheen daar gewoon doorheen.
Die sluierbewolking is overigens wel een teken aan de wand. Het betekent namelijk meer vochtigheid en wind in de bovenlucht en dat duidt op verandering van het weer. En dat gaat ook gebeuren. Op dit moment ligt er namelijk een venijnige depressie voor de kust van Ierland en deze gaat ons het weerbeeld voor het weekeinde bepalen.
Langzaam trekt deze depressie over de Britse Eilanden om vervolgens op zondag op de Noordzee uit te komen. Niet alleen brengt dat ons veel bewolking, maar ook regenachtig weer en lage temperaturen. Op vrijdag is dat nog niet geval. Integendeel, het kan zelfs de warmste dag van de week worden met meer dan 27 graden in onze regio. Maar dan moet er wel voldoende zonneschijn zijn. Vanuit het zuidwesten naderen namelijk de eerste voorbodes van de depressie. Deze bestaat uit bewolking waaruit het gaat regenen. Als het neerslaggebied pas in de avond komt kan het nog aardig warm worden, anders moeten we het met een graad of 25 doen. De wind gaat draaien van zuidoost naar zuidwest en daarachter stroomt dan koelere lucht onze regio binnen.
Het weekeinde is in vergelijking met de afgelopen dagen een verschrikking. We krijgen namelijk een totale weersomslag naar herfstweer! De Britse depressie zorgt ervoor dat het eerst harder gaat waaien. Dan verschijnen er opklaringen afgewisseld met stapelwolken, waarin buien tot ontwikkeling komen. Daarbij zijn windstoten mogelijk tot 60 km/u. Met 22 graden is het al minder warm, maar in combinatie met de matige tot vrij krachtige zuidwestenwind voelt het aan als nog geen 20 graden. Op zondag eigenlijk hetzelfde weerbeeld. Het blijft stevig doorwaaien en zon en wolken wisselen elkaar af gevolgd door een reeks van buien. Het wordt nog iets frisser met 20 graden en voor het gevoel zitten we daar dik onder.
Na het weekeinde keert het zomerweer terug en hoe. Opnieuw krijgen we namelijk te maken met een weersomslag, maar nu in positieve zin. Vanaf dinsdag laat de thermometer alleen maar zomerse waarden zien van minstens 25 graden en vanaf woensdag kunnen dat zelfs tropische waarden worden tot het einde van de week!
Het is een knotsgekke maand die alle kanten op schiet. De eerste helft van augustus was de koudste in 10 jaar en nu gaan we over op hoogzomerweer dat volgens de laatste weerkaarten tot het einde van de maand duurt. Op maandag is het nog niet zover en is er veel bewolking met geregeld wat lichte (mot)regen bij slechts 21 graden. De dagen erna verlopen dus zomers met veel zonneschijn. Door de hoge kwikstanden moeten we vanaf woensdag dagelijks rekening houden met de vorming van stapelwolken die uit kunnen groeien tot enkele onweersbuien. Voor afkoeling zullen deze echter niet zorgen.