Boven op de Sint Jozefkerk op de Heuvel, tussen de twee torens staat het meters hoge beeld van Sint Jozef. Het is geen goud wat er blinkt want het is een verguld koperen beeld van de heilige Jozef uit 1889 gemaakt door een onbekende beeldhouwer.
De heilige Jozef (Sint-Jozef) is de patroonheilige van de timmerlieden en arbeiders in het algemeen. Hij is op de kerk afgebeeld met een leliestaf, een symbool van zuiverheid.
Een oude legende vertelt dat Jozef door een wonder de man van Maria is geworden. Alle ongehuwde jongelingen uit de stam en het geslacht van David moesten naar de tempel komen en hun reisstok er achterlaten. Zo wilde men voor Maria de geschikte bruidegom vinden, die door een teken van Jahwe voorbestemd was. Alleen uit de staf van Jozef bloeide een lelie. En deze bloem getuigt van de nederigheid en bescheidenheid van Jozef die niet op de voorgrond treedt, maar onopvallend op de achtergrond blijft.
Sint Jozef is beschermheilige van de hele kerkgemeenschap, van de huisvaders, echtgenoten en christelijke gezinnen. Zo vond en vindt men in vele traditionele kerken een Jozefaltaar aan de kant waar de mannen doorgaans plaatsnamen en een Maria-altaar aan de kant van de vrouwen. Zo keken zij uit op de patroonheiligen waaraan zij zich als vaders en moeders konden spiegelen. Voorts is Jozef patroon van opvoeders, kinderen, jongeren, ongehuwde meisjes en weeskinderen; van weggebruikers, reizigers, bannelingen, vluchtelingen en évacués (vanwege de vlucht naar Egypte); van de handarbeiders en werklieden, vooral timmerlieden, meubel- en wagenmakers en schrijnwerkers; van ingenieurs, en pioniers. Van doodgravers, stervenden en van een zalige dood, omdat hij volgens boven vermelde legende gestorven zou zijn met Jezus aan zijn hoofdeind en Maria aan zijn voeteneind. In verband hiermee heeft Paus Pius XII († 1958; feest 9 oktober) in 1955 de feestdag ingesteld van Jozef werkman op 1 mei; de dag dat de communisten en socialisten, de dag van de arbeid vierden.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Vlucht naar Egypte?