Het is op en af met het weer. Vanaf vrijdag zelfs onstuimig koel herfstweer

Het weerbeeld van dit weekeinde is kenmerkend sinds de zomervakantie in onze regio van start is gegaan. Terwijl we in juni en in de eerste helft van juli bijna dagelijks zaten de barbecueën en naar het zwembad gingen is het sinds 20 juli nog maar sporadisch.

Want sindsdien waren de hogedrukgebieden te zwak om lang stand te houden, waardoor depressies steeds wisten door te dringen tot onze omgeving. Het gevolg was dat mooie, warme en soms zonnige zomerdagen heel snel werden afgewisseld met koelte en wisselvalligheid.

Gisteren (zaterdag) was een treurige dag. In de ochtend hadden we perioden met motregen dat in de middag overging in intensieve buien. Dit leverde nog 3 mm op. In de loop van de middag werd het droog en kwam de zon er goed door. De temperatuur steeg naar de 22 graden.

Deze opklaringen hebben vannacht doorgezet, waardoor het nog tot een graad of 11 kon afkoelen. De zondag is prachtig begonnen met heel veel zonneschijn, maar ook met heel wat stapelwolken waaruit plaatselijk nog een bui kan vallen, maar het blijft overwegend droog.

En dat weer houden we voor de rest van de dag. Omdat er weinig wind staat zal het aangenaam aanvoelen bij opnieuw 22 graden. We profiteren namelijk van de uitbreiding van een hogedrukgebied boven Frankrijk. Op de rand ervan ontstaan buien en die vielen vanochtend in Drenthe waar zo’n 12 mm werd opgevangen. Vervolgens schuift het hogedrukgebied verder over ons land en dat kun je zien aan de stijgende barometer. Het gaat allemaal zo snel dat het hogedrukgebied op maandag al boven het oosten van Europa ligt. Voor ons is dat zeer gunstig omdat de stroming dan uit het zuidoosten komt met aanvoer van warme lucht.

Op maandag stijgt het kwik dan ook naar de 24 tot 25 graden. Maar omdat het allemaal zo snel gaat naderen ook de randen van depressies. Hierdoor neemt in de loop van de dag de bewolking toe waaruit plaatselijk wat lichte regen kan vallen. Veel stelt het allemaal niet voor.

Het hogedrukgebied blijft dinsdag op zijn plaats en dat betekent dat de aanvoer van warme lucht nog even doorzet. Daarbij zijn maxima mogelijk van zo’n 26 graden. Maar de onstabiliteit neemt steeds verder toe, waardoor we boven het noorden van Frankrijk een onweerscomplex zien ontstaan. Deze trekt in de loop van de dag via België over Brabant. De kansen op buien neemt daarom steeds meer toe en dat kan gepaard gaan met onweer. Zodra die buien voorbij zijn getrokken wordt er minder warme lucht aangevoerd.

Op woensdag vallen we dan weer terug tot een graad of 24. In combinatie met stapelwolken, zonneschijn, droog weer en weinig wind is het een prima dag om allerlei buitenactiviteiten te gaan doen. Ik zou het zeker gaan plannen, want de dagen erna zien er slecht uit. Het wordt herfstachtig en de temperaturen duikelen naar beneden.

Oorzaak is een venijnige depressie afkomstig van het noorden van het Canada. Deze neemt op dinsdag de oversteek en arriveert op donderdag tussen IJsland en Schotland. Daaromheen cirkelen neerslaggebieden die zich uitstrekken tot over de Noordzee.

Op donderdag zien we ook de eerste tekenen ervan. Er is veel meer bewolking en de eerste buien kunnen dan vallen bij 23 graden. Op vrijdag en zaterdag gaan alle remmen los en is het komen en gaan van buien afgewisseld met perioden met regen.

De verwachting is dat op vrijdag 13 mm valt en op zaterdag maar liefst 40 mm! Op die dag kunnen de buien met een klap onweer gepaard gaan. Tijdens de neerslag blijft het kwik op een graad of 18 steken, anders is het nog zo’n 20 graden. En om het herfstweer compleet te maken neemt de wind steeds verder toe. Vooral de eerste dag van het weekeinde ziet er winderig uit. Zondag is iets beter: er vallen minder buien en de wind neemt af. Tevens wordt het iets zachter. Hiermee worden de Hondsdagen (20 juli – 20 augustus) afgesloten wat normaal gesproken de warmste tijd van de zomer moet zijn. Dit jaar is het echter de koelste tijd van het zomerseizoen.

Geef een reactie