Site pictogram Tilburgers.nl

Het Milieucafé over hitte, vogels en het stadsbos

bijenOp 11 september gaat het Milieucafé in Tilburg weer van start. Het nieuwe seizoen opent met de bekendmaking van de vijf genomineerden die meedingen naar de Milieucafé Award 2014. De Milieucafé Award 2014 zal worden uitgereikt tijdens het honderdste Milieucafé in november. Verder ontvangt het Milieucafé D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, met wie een gesprek zal worden gevoerd over het vergroenen van het belastingstelsel. Andere onderwerpen voor deze avond zijn: de hitte in de stad, sterfte onder vogels en bijen en over de plannen voor het stadsbos.

Stientje van Veldhoven zit pas vier jaar in de Tweede Kamer voor D66. Toch werd ze al twee keer gekozen als groenste Kamerlid. Tijdens het Milieu­café zal ze vertellen wat het inhoudt om de groenste politicus te zijn en wordt er een voorschot genomen op het nieuwe belastingplan. Kan Nederland groener worden met slimme belastingen? Van Veldhoven geeft antwoord.

Hoewel het regenweer van de afgelopen weken anders doet vermoeden, herbergt Tilburg één van de heetste ‘hitte-eilanden’ van het land. Straten, pleinen en stadshoeken waar het tot maar liefst acht graden warmer is dan elders. Is dat ongezond? Of goed voor de omzet van het stadsstrand en ijshandel Inter­mezzo? Een interview met onderzoeker Michiel Brink.

Dat het slecht gaat met de bijen was al lang bekend. Vlak voor de vakantie bleek dat ook veel vogelsoorten problemen ondervinden. Oorzaak: dezelfde Neo-nicotinoïden die ook een slagveld veroorzaakten onder bijen. Hoe groot is de schade in Midden-Brabant? Is er wat aan te doen? Daarover discussiëren Nol Verdaasdonk, directeur Brabantse Milieufederatie en Ecologie-gedeputeerde Johan van den Hout (SP).

De muziek op deze avond komt van Awash. Een semi-akoestische groep uit Breda en Tilburg die aardig aan de weg timmert. Zo zijn ze geregeld te horen op 3FM. Dezer dagen staan ze ook in de Mezz in Breda en op Turnhout on Stage. Wie nieuwsgierig is: Awash staat ook op de CD Alle 014 Goed. Ze hebben een eigen website en hun nieuwste clip staat op YouTube.

Jeroen de Leijer en Frans van der Meer sluiten de avond af.

Mobiele versie afsluiten