Site pictogram Tilburgers.nl

Historisch Café 29 mei over Vluchtelingen

Woensdag 29 mei 2019 organiseert Lise Koning een bijzonder Historisch Café bij het Regionale Archief. The thema van die avond zijn de vluchtelingen.

Oorlog, armoede en het verliezen van mensenrechten zijn enkele van de vele redenen om op de vlucht te slaan.

Redenen om huis en haard te verlaten voor een beter en veiliger bestaan ergens anders. Zo vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog tienduizenden Belgen naar Tilburg op zoek naar onderdak en veiligheid.

Historicus Gilles de Beuckelaer vertelt tijdens het Historisch Café over zijn onderzoek naar deze Belgische vluchtelingen. Kai Bloemers, docent geschiedenis aan de Heerbeeck College, heeft het vertrek van een ver familielid rond 1955 uit het Brabantse Schaijk uitgezocht. Deze avond deelt hij zijn bevindingen over de reden van vertrek. Iris de Kok, beleidsmedewerker Asiel, Migratie en Integratie bij de gemeente Tilburg, draagt een gesproken column voor en Marieke Haagh verzorgt met haar gitaar de muzikale intermezzo’s.

Proef ter afsluiting een ambachtelijk Tilburgs biertje van brouwerij Kraftbier. Het Historisch Café bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje. Iedereen met een interesse in de geschiedenis is van harte welkom! Aanmelden kan via http://historisch-cafe.nl/regionaal-archief-tilburg/.

Het Historisch Café begint om 19:30 uur (inloop 19:15) en het Regionale Archief Tilburg  is te vinden in de Kazernehof 75.

Jonge Historicus van het Jaar
In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar 2018, samen met de vereniging Jonge Historici en JongKNHG, een Historisch Café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap.

Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen. En het mooie is: iedereen kan het historisch materiaal bij het archief komen onderzoeken!

Mobiele versie afsluiten