Site pictogram Tilburgers.nl

Historisch lage opkomst verkiezingen: 40,1% – GroenLinks wint met 21%

Beeld van NOS | ANP.

Met een opkomst voor de verkiezingen van de nieuwe gemeenteraad van slechts 40,1% is een nieuw dieptepunt gevestigd. Nooit eerder gingen zo weinig Tilburgers stemmen. Van de Tilburgers die wél de moeite namen om te stemmen, koos bijna 21% voor GroenLinks.

Grootste verliezer van de verkiezingen is LST, gevolgd door D66, VVD, SP en CDA. Op het moment van schrijven zijn al wel alle stemmen geteld, maar is nog niet uitgerekend hoe de restzetels zullen worden verdeeld. Hierover is pas maandag 21 maart zekerheid, als de uitslag officieel wordt vastgesteld.

GroenLinks komt in ieder geval met 10 zetels in de raad, D66 krijgt in ieder geval 6 zetels, VVD 5 zetels, CDA 2 zetels, zodat de huidige coalitie nog een nipte meerderheid meer heeft in de gemeenteraad. Dit kan nog een beetje meer worden als de restzetels hun kant op vallen. Een vijfde partij in de coalitie is waarschijnlijk geen overbodige luxe. 50Plus, PvdA, Lokaal Tilburg en ONS Tilburg hebben allemaal kleine winsten geboekt en Partij voor de Dieren komt als nieuwe partij in de gemeenteraad met 2 zetels.

De grote winst van GroenLinks wordt verklaard door het grote succes van wethouder Esmah Lahlah in de landelijke media en als winnaar van de verkiezing als beste bestuurder van Nederland. De aanhoudende protesten tegen Wijkevoort en de daarmee gepaard gaande tegencampagne blijkt geen enkel effect te hebben gehad.

De kiezers die vier jaar geleden nog op de LST van Hans Smolders stemden, lijken met name thuis te zijn gebleven deze keer. De partij van Smolders had 10 en later zelfs 11 zetels in de gemeenteraad, maar zegde tijdens de verkiezingscampagne vrijwel alle debatten af omdat er niemand beschikbaar was. Ook in de afgelopen vier jaar waren veel de leden amper merkbaar aanwezig. Wel kreeg de partij landelijke aandacht van Arjen Lubach in de Avondshow, wat wellicht van invloed is geweest.

YouTube video player

Mobiele versie afsluiten