Historische dag voor de Europese financiële markt

Een historische dag voor de Europese Centrale Bank (ECB). Vanmiddag maakte bankpresident Mario Draghi bekend dat de ECB de Europese economie gaat stimuleren door het opkopen van staatsobligaties.

De ECB gaat dit doen door voor voor meer dan 1000 miljard euro aan nieuw geld bij te gaan drukken. Ruwweg 60 miljard euro per maand voor het opkopen van staatsleningen tot september 2016. Het zou voor het eerst zijn dat de ECB overgaat tot het systematisch en in zulke hoeveelheden opkopen van staatspapier.

De ECB heeft de geldpers al veel eerder aangezet om bij Europese banken de leningen van bedrijven en particulieren op te kunnen kopen. Met dit nieuwe geld konden deze banken nieuwe leningen verstrekken aan bedrijven zodat er weer investeert zou kunnen gaan worden. Op deze manier wilde de ECB de Europese economie, die al jaren maar niet echt uit het slob dreigt te raken, stimuleren.

Nieuw is nu dat de ECB met deze miljarden euro’s aan nieuw geld ook de staatsschulden van landen wil gaan opkopen. Hierdoor kunnen ook Europese landen goedkoper geld lenen omdat door deze actie, de nu al historisch lage, rente op leningen verder zal dalen. Een ander effect is dat dit de inflatie (is een waardevermindering van het geld die ontstaat door prijsstijgingen) die nu ook historisch laag is (o,4 procent) zal laten stijgen naar het normale en gewenste niveau van richting de twee procent. Door inflatie daalt de koopkracht. Geld wordt minder waard en dus kunt u voor hetzelfde geld minder goederen en diensten kopen. Ook het spaargeld zal in waarde verminderen en in de toekomst minder op gaan leveren. Wel zal zal door de toename van euro’s de euro goedkoper worden ten opzichte van andere valuta, wat goed is voor de export van de Eurozone.

President van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi wilde vorig jaar de lage inflatie al zo snel mogelijk opjagen naar een hoger niveau om te voorkomen  dat de lage inflatieverwachtingen verankerd raken in de hoofden van de mensen in de eurozone. Waardoor mensen hun aankopen zouden uitstellen en meer zouden sparen.

De Kijker aan Z: actie van de ECB

Mathijs Bouman en Wim Boonstra (Rabo) proberen u uit te leggen waarom de ECB staatsobligaties wil gaan opkopen. Heeft de stimulering zin en gaat het echt zo slecht in Europa?

De persconferentie van de ECB wordt vanaf 14.30 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO Nieuws.

Geef een reactie