Site pictogram Tilburgers.nl

Hittegolf houdt aan met 34 graden op zaterdag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: aanhoudende hittegolf met 34 graden op zaterdag. De hittegolf die sinds afgelopen zaterdag (22 juni) is begonnen houdt tot en met zondag aan omdat de temperatuur boven de 25 graden blijft.

Zaterdag zal daarbij de heetste dag worden met zo’n 34 graden. De zon schijnt de hele dag en het blijft droog. Op zondag wordt het met 28 graden iets minder warm, maar dat mag de pret niet drukken. Het is prachtig zomerweer, waarbij in de middag wat sluierwolken langs komen. Na het weekeinde nemen we afscheid van de eerste hittegolf van 2019 in onze regio. Het wordt koeler tot een graad of 20 op dinsdag en dan kan er zelfs een buitje vallen. Vanaf woensdag stijgt het kwik weer tot 25 graden op het einde van de week.

Wat een hete week hebben we achter de rug, waarbij er dagrecords sneuvelden. Het leverde voor Limburg en onze regio een hittegolf op en deze zal nog tot en met zondag aanhouden! In Berkel-Enschot werd het namelijk op de 22e voor het eerst zomers warm met 25,8°C gevolgd door drie tropische dagen achtereen en nog een dag met 26,2°C. Hiermee voldeed onze regio aan de omschrijving van een hittegolf. Het was de 25e sinds 1998 toen in Berkel-Enschot waarnemingen werden verricht.

De laatste was die van 12 juli tot en met 8 augustus van het vorig jaar, waarbij 28 zomerse dagen van 25 graden werden geregistreerd waarvan er 13 tropisch waren met twee keer een temperatuur van ruim 38 graden. Puf, puf. De afgelopen dagen waren ook bijzonder heet wat een officieel recordwarme 25ste juni opleverde toen het in De Bilt 33,2°C werd en het record van 32,9°C uit 1976 uit de boeken werd geschreven.

Maar ook landelijk werd het dagrecord gebroken met 36,5°C in Hupsel en 36,4°C in Tilburg. De dag werd voorafgegaan met de warmst juni-nacht ooit gemeten sinds 1901. Maastricht werd koploper met 21,9°C gevolgd door Deelen en Arcen met ieder 21,6°C. In onze regio was het in deze nacht, van maandag op dinsdag, ook peentjes zweten met 21,8°C in Berkel-Enschot. En toen kwam de afkoeling op woensdag, waarbij ramen en deuren konden worden opengezet en de minder warme lucht kon binnenstromen.

Deze bereikte ook onze regio, waardoor de tropische grens niet meer bereikt werd. Ook deze donderdag was een heerlijke zomerdag om even bij te komen, waarbij het kwik vanochtend tot onder de 15 graden daalde. In de middag deed de zon de temperatuur stijgen naar 25,8°C, waardoor de hittegolf in onze regio standhield. En aangezien het de dagen erna alleen maar warmer wordt komen daar nog een aantal dagen bij. Pas na het weekeinde is de hittegolf voorbij als we de 25 graden namelijk niet meer halen.

Maar eerst moeten we ons voorbereiden op een drietal zomerse dagen, waarmee we afscheid van juni nemen. Dat begint meteen op vrijdag die zonnig begint en ook zo zal eindigen. Met geen enkel wolkje aan de lucht wordt het met een zwak tot matige noordoostenwind zo’n 28 graden. Oorzaak is een hogedrukgebied die boven de Noordzee komt te liggen en op zaterdag naar het zuiden van Polen wegschuift. Hierdoor draait de wind naar het zuidoosten en wordt ineens zeer hete lucht aangevoerd.

Met 34 tot 35 graden zal onder een stralende zon het dagrecord van 28 juni sneuvelen, want dat staat op 34,1°C in Volkel uit 1957. Voor De Bilt is dat 31,0°C en dat gaat er zeker aan, waardoor het ook officieel de warmste 28 juni zal worden. Op zondag is het hogedrukgebied verder weggedreven en draait de wind verder door naar het westen en neemt in kracht toe. Er stroomt dan langzaam ook wat vochtige lucht binnen en dat zien we aan de sluierbewolking die in de loop van de dag verschijnt. Tevens brengt deze wat minder warme lucht met 28 graden als maximum.

Na het weekeinde zien we boven Scandinavië een depressie liggen die zich tot over onze omgeving gaat uitbreiden. Hierin zit koude en nog meer vochtige lucht. Tot serieuze neerslag zal het niet komen, maar een enkel buitje is niet uit te sluiten. Het betekent wel een afwisseling van zon en wolken en een temperatuur die naar de 22 graden oploopt. En daarmee is er dan een einde gekomen aan de eerste hittegolf van 2019 die in onze regio negen dagen heeft geduurd. Op dinsdag houden we dit weerbeeld en kan het zelfs nog koeler worden van een graad of 20. Daarna zien we vanaf de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied dichterbij komen die wat warme lucht met zich meebrengt. Op het einde van de week kan het dan weer 25 graden worden.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten