Hoe groen wordt de stadsverlichting van Tilburg?

In ieder geval biomassa-vrij.

De gemeente Tilburg heeft een nieuw contract nodig voor de levering van elektriciteit aan de stad. Het gaat dan om de stroom die nodig is voor de Stadskantoren, de verlichting op straat, de elektriciteit voor andere gemeentelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld de Schouwburg. Het gaat om energielevering voor 2021 en de jaren daarna.

De gemeenteraad van Tilburg heeft in november 2019 – bij het vaststellen van de Begroting 2020 – besloten dat Tilburg een biomassa-vrije gemeente moet worden. Dat betekent dus ook, dat er geen elektriciteit meer kan worden ingekocht die door middel van biomassa is opgewekt. Dit is tot nu toe wel de praktijk geweest. De huidige elektriciteit bestaat voor 85% uit biomassa en 15% uit windenergie.

Gemeente Tilburg wil er bovendien tijdig bij zijn met de inkoop. Hoe eerder de elektriciteit kan worden ingekocht, des te groter is de kans op gunstige tarieven. De verwachting is namelijk dat deze kosten de komende jaren zullen gaan stijgen.  Daarom wordt nu al de vraag aan de gemeenteraad voorgelegd: “Hoe groen moet de elektriciteit zijn, die de gemeente inkoopt? ”

Het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) stelt nu voor om elektriciteit in te kopen die volledig opgewekt is door Nederlands windmolens en waarvan de energieleverancier eigenaar of exploitant is. Op deze manier wordt de stroom 100% gegarandeerd duurzaam opgewekt en maakt de gemeente geen gebruik meer van biomassa. De verwachting is dat deze manier van inkopen wel duurder zal zijn. Bij gelijkblijvend verbruik worden deze extra kosten geschat op ongeveer € 150.000 per jaar op een huidig totaal van € 3.175.00. Ofwel: een stijging van 5%.

Voor de inkoop van de benodigde elektriciteit heeft de gemeente Tilburg een contract met Eneco. Het verbruik ligt jaarlijks op ongeveer 26.000 MWh (Megawattuur). Een klein deel hiervan wordt zelf opgewekt door middel van zonnepanelen. Ongeveer 2.500 MWh. De rest wordt ingekocht.

Geef een reactie