Site pictogram Tilburgers.nl

Hoeveel honden moeten er nog gebeten worden?

Gastbijdrage van Willem Koegler

Ben ik nou gek? Of is het normaal dat er eerst doden vallen?

Ik noem de hond in onderstaand stuk een bull-achtige, omdat ik niet wil stigmatiseren, of een ras in een kwaad daglicht wil zetten, en ik weet namelijk niet het juiste soort, ik denk zelf dat het een kruising is van verschillende bull-achtige honden.

Jammer dat dit weer gebeurt, en deze prachtige honden weer in een kwaad daglicht komen. Maar mijn vraag is: wat moet er gebeuren om dit soort incidenten voortaan te voorkomen?

Een soort van hondenbezitbewijs?

Rustig met me krantje zit ik aan de eettafel, dan een door me ziel snijdend gejank van een hond, ik ren naar buiten (als hondenliefhebber) en zie dat de hond van de buren (een flink uit de kluiten gewassen bull-achtige) dit keer een hazewindachtige kruising te pakken heeft. Afgelopen dagen was het nog een boomertje die hij te pakken nam. (Gelukkig goed afgelopen met het beestje.)

Maar terug naar de realiteit, trekkend en schoppend aan, en naar het op dat moment enorme ‘bloeddorstige monster’ brengt als resultaat dat de bull-achtige eindelijk loslaat.

Hevig bloedend, aan het oor, bijtgaten in de borst en nek hebbend, ligt de hazewindachtige in de armen van haar huilende, radeloze bazinnetje…, buren schieten te hulp (nu de bull-achtige weg is gehaald). Want bijna niemand durft zo’n type hond beet te pakken of in de buurt te komen.

De eigenaar is gewoon niet thuis, kan hem ook niet pakken, en heeft de hond gewoon gelegenheid gegeven om naar buiten te rennen en aan te vallen.

Natuurlijk de politie gebeld, die eerst niet wil komen, na meerdere telefoontjes zeggen ze toe toch te komen. De bewoners waar de hondeneigenaar inwoont, zijn inmiddels gearriveerd en verklaren dat de hond weg moet! En vandaag nog! De hond blijkt als bijtgevaarlijk te staan geregistreerd, is al weggehaald uit Apeldoorn (volgens de eigenaar) en blijkt ook al in Tilburg-West een verbod te hebben in verband met een eerder bijtincident.

De hondeneigenaar, (inmiddels ook gearriveerd) wil per direct de hond afstaan omdat de hond gevaarlijk is (zijn woorden), de hond moet maar afgemaakt worden, en dat wilde hij direct laten doen. Een detail is dat buurbewoners verklaren dat de eigenaar de hond stelselmatig mishandelt. Het is duidelijk dat de eigenaar niet capabel is om zo’n type hond te hebben, eigenlijk ook niet capabel voor een marmot. De eigenaar is zelf bewoner bij Amarant, dus kan zichzelf niet verzorgen en is ook niet capabel zelfstandig te wonen, en valt onder begeleid wonen, en heeft daarbij een zwaar alcoholprobleem.

Het slachtoffer naar de dierenarts (rekening ruim € 200,-).
De bull-achtige zou worden opgehaald.
Probleem opgelost zou je denken!!

Maar dan de werkelijkheid.

De politie is volop bezig om de hond door de dierenpolitie weg te laten halen. Eigenaar en zijn vriendin doen vrijwillig afstand.

De dierenambulance arriveert en dan….
Dan doen de eigenaren plots geen afstand!
Daardoor wordt de bijtgrage hond helemaal niet afgevoerd, de bijtgrage hond wordt ook niet in beslag genomen, want de officier van justitie en weet ik wie allemaal kunnen niks doen.
De burgemeester moet dit beslissen, en ja die zit waarschijnlijk vandaag op de kermis.

Wat is dit voor bureaucratie?
Hoeveel honden moeten er nog aangevallen worden?
Hoeveel honden moeten er nog gebeten worden?
Of erger nog.
Hoeveel honden moeten er eerst doodgebeten worden?

Kan een ‘gevaarlijke’ hond niet in bewaring worden genomen?
Gewoon even vastzetten tot er een besluit is genomen?

Ik wil duidelijk maken dat mijn mening is, dat de (overigens prachtige) bull-achtige er zelf niks aan kan doen en dat de schuld bij de eigenaar ligt.

De eigenaar kan de hond niet aan, zodra hij weer naar buiten komt is het een gevaar voor iedere viervoeter, en ja niemand wil toch dat zijn hond dood of halfdood wordt gebeten.

Natuurlijk wil de eigenaar van de pitbull-achtige dit ook niet, maar ja of het allemaal tot hem doordringt…

Het is toch jammer dat mensen die niet in staat zijn om voor deze honden te zorgen, deze toch in handen kunnen krijgen….

Mobiele versie afsluiten