Site pictogram Tilburgers.nl

Hoge opkomst geen must voor waterschappen

Geen water in Tilburg en Goirle wegens defectOp woensdag 18 maart 2015 vinden de waterschapsverkiezingen plaats in 22 Nederlandse waterschappen, gelijktijdig met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Het is dit jaar voor het eerst dat kiezers naar een stembureau kunnen om te stemmen voor de waterschappen. Voorheen werden de verkiezingen voor het bestuur van de hoogheemraadschappen per brief gehouden.

De waterschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer in Nederland. Zij zorgen voor de aanvoer en afvoer van water, het zuiveren van rioolwater en het onderhoud van waterkeringen zoals dijken en duinen. Sommige waterschappen beheren ook wegen en vaarwegen. Gemeenten zijn vanaf 2015 voor het eerst verantwoordelijk voor het organiseren van de waterschapsverkiezingen.

De verwachting is dat de opkomst bij de waterschapsverkiezingen omhoog zal gaan. Bij de afgelopen twee keren stemde nog geen kwart van de Nederlandse bevolking. ‘We hopen dat mensen die provinciaal gaan stemmen, nu ook op de waterschappen stemmen’, aldus de Unie van Waterschappen (UvW).

Een hoge opkomst is geen must bij de komende waterschapsverkiezingen. Dat zegt de Unie van Waterschappen in de aanloop naar de stembusgang woensdag. ‘We hechten er vooral belang aan dat de verkiezingen soepel verlopen en er een goed nieuw bestuur komt bij de waterschappen’, aldus een woordvoerster van de UvW. ‘Blijkbaar deden we ons werk voorheen zo goed, dat mensen het wel vertrouwden en het niet nodig vonden om te stemmen’, veronderstelt de woordvoerster.

wateroverlast tilburgDoor te stemmen kunt u meebeslissen over de besteding van uw belastinggeld. Ook kunt u invloed uitoefenen op de werkwijze van het waterschap. De waterschapsverkiezingen worden in principe om de 4 jaar gehouden. De laatste waterschapsverkiezingen vonden plaats in november 2008. De waterschapsverkiezingen van 2012 zijn uitgesteld. In 2014 werd besloten om de waterschapsverkiezingen via de Kieswet te regelen en ze voortaan op dezelfde dag als de verkiezingen voor de Provinciale Staten te houden.

Achteraf worden de verkiezingen geëvalueerd. Drie keer zelfs; door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de waterschappen. Zij gaan bekijken of dit een goede manier is om een nieuw bestuur te kiezen, en of alles goed is verlopen.

Tilburg ligt op de grens van twee waterschappen: De Dommel en Brabantse Delta. De grens tussen deze twee waterschappen loopt ongeveer over de Ringbaan West. Alle wijken ten oosten van de Ringbaan West plus het gebied tot de Zwartvenseweg horen bij waterschap De Dommel. Alle andere, inclusief de gehele Reeshof, horen bij Brabantse Delta.

ga stemmen 18 maart

Mobiele versie afsluiten