De weersverwachting voor het komende weekeinde: op zaterdag half tot zwaar bewolkt en een enkele bui bij 25 graden. Op zondag een komen en gaan van buien bij een graad of 23. Na het weekeinde overwegend droog en temperaturen die eerst nog zakken naar 22 graden, maar vanaf woensdag weer gaan stijgen naar zelfs tropische waarden van 30 graden op donderdag. Daarna weer afkoeling met stevige regen- en onweersbuien.
Wat waren de afgelopen twee dagen, dinsdag en woensdag, toch kletsnat. Het regende voortdurend en in totaal viel er in onze regio zo’n 40 mm. Maar dat is nog niets wat er langs de oostgrens werd opgevangen. In Hoensbroek viel 107 mm en in het Duitse Aken zelfs 111 mm en dat laatste allemaal in een tijdsbestek van 48 uur!
Met andere woorden: in deze twee dagen viel op sommige plaatsen meer dan de complete maandhoeveelheid. Uiteraard leidt dit nu tot overvolle rivieren en beken, maar echte overstromingen werden niet gemeld. Tellen we daarop de zeer lage temperaturen van 16 graden op dinsdag en een straffe noord tot noordwestenwind met windkracht 9 (storm) in Hoek van Holland op woensdag, lijkt het wel of we midden in de herfst zitten van deze zomer. Maar hoe snel kan het dan weer gaan. Deze donderdag begon erg mistig en met zeer hoge temperaturen. Om 6.00 uur was het in Berkel-Enschot 17,5°C en in combinatie met die mist voelde het heel broeierig aan.
Een teken dat het vandaag nog warmer zou worden en dat hebben we geweten. Het kwik steeg namelijk naar de 28 graden in Tilburg en daarbij bleef het benauwd aanvoelen. Op het einde van de middag en begin van de avond zagen we langs de oostgrens en boven de Veluwe allemaal fikse onweersbuien ontstaan. Wij merkten dat aan de wind die af en toe vlagerig was en daarmee werd bij ons meteen ook alle benauwdheid verdreven. Heerlijk. Overigens zouden we de komende uren wel eens bezoek kunnen krijgen van een verdwaalde (onweers)bui.
In de nacht keert door alle luchtvochtigheid de mist en nevel weer terug, waar de vrijdag ook mee zal beginnen. Wellicht dat er ook wat lichte (mot)regen tussen kan zitten. In de loop van de ochtend begint het snel op te klaren en de zon laat het kwik stijgen naar de 27 graden. Plaatselijk kan er dan opnieuw een onweersbui losbarsten en bij dit alles waait er een matige west tot noordwestenwind, kracht 3.
In het weekeinde wisselen opklaringen en buien elkaar af. Soms zijn er perioden met zonneschijn of is het lange tijd zwaarbewolkt. Deze kunnen vergezeld gaan van buien met kans op een donderklap. Op zaterdag vallen de minste buien, maar op zondag is er geen houden meer aan. In de ochtend is het nog droog, maar na de middag nadert vanuit het zuiden een neerslaggebied met een komen en gaan van buien. Met een zomerse temperatuur van 25 graden is het op zaterdag nog behoorlijk warm, maar de dagen erna zakt deze verder naar een graad of 22 op dinsdag. En dan hebben we het over normale temperaturen voor half juli. Na het weekeinde zien we voor de kust van Frankrijk en Spanje een hogedrukgebied liggen dat grotendeels het weer voor volgende week gaat bepalen. Vanaf maandag schuift dit hogedrukgebied namelijk steeds meer het vasteland van Europa op. Op woensdag ligt deze al boven Duitsland met een uitloper naar Scandinavië. Hierdoor draait de wind naar het oosten en wordt er zeer warme lucht aangevoerd. Op donderdag zou het zelfs tropisch kunnen worden van minstens 30 graden. Maar omdat we te maken hebben met een echte Hollandse zomer zal dit worden afgestraft met regen- en onweersbuien op vrijdag. Dit zorgt meteen weer voor afkoeling.