Site pictogram Tilburgers.nl

Hollands zomerweer

De dagen van 20 juli tot 20 augustus worden de “Hondsdagen” genoemd. In deze periode komt de heldere ster “Sirius” van het sterrenbeeld “De Grote Hond” gelijk met de zon op. De Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte.

Ook voor ons land gaat dat op: de tijd van de Hondsdagen is de warmste van het jaar. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur is dan 17 graden, waarbij het ’s middags 19 tot 24 graden is. De Hondsdagen geven in het algemeen wel een hoge luchtvochtigheid. Bij ontbreken van belangrijke veranderingen zal het weer dan snel aanleiding geven tot regen- en onweersbuien.

Maar sinds 20 juli is het niet meer echt warm geweest. Tropische dagen kwamen niet voor en tot nu toe werden er in Tilburg slechts 4 zomerse dagen van 25 graden geteld. Op twee dagen haalden we zelfs de 20 graden niet. Daarnaast was het ook nog eens wisselvallig met elke dag buien, die op de 20e en 24e met onweer gepaard gingen. Het is ook niet zo gek dat de media nu al schreeuwt: ‘waar blijft de zomer’.

Maar zoals ik al eerder heb aangeven is deze voorbij. Mei en juni gaven zoveel hitte met een reeks van tropische dagen van meer dan 30 graden, dat de atmosfeer nu bezig is om alles weer in evenwicht te brengen. Het is niet anders. De zomer probeert het overigens nog wel met wat speldenprikken, maar stabiel is het allemaal niet.

Dit laatste juliweekeinde is behoorlijk warm geworden ondanks dat de bewolking overheerste en dat is opvallend. In Berkel-Enschot werd het op zaterdag nog 24 graden en als de zon lang genoeg scheen werd het zelfs zomerswarm. Zoals in Maastricht waar het 27 graden werd. Het was echter niet aangenaam, want door alle bewolking voelde het klam en benauwd aan.

Prima condities voor de ontwikkeling van regen- en onweersbuien. En dat gebeurde ook, maar bereikte onze regio net niet. Ten westen van ons brak het noodweer los en dat verplaatste zich verder naar het noordoosten en daar viel de regen met bakken naar beneden. Vooral de provincie Drenthe moest het ontgelden waar in Zeijen 45 mm werd opgevangen en in Diever 41 mm en dat allemaal binnen enkele uren. En het is nog niet voorbij, want ook op deze zondag hebben we nog last van buien. Daarbij zitten we nog steeds in de warme lucht. Om acht uur was het al 21 graden en rond het middaguur werd zelfs bijna de 25 graden al aangeraakt. Tevens waait het behoorlijk welke gepaard gaat met windstoten. Vanavond sterven de buien uit en begint het op te klaren, waarbij het kwik naar de 15 graden zakt.

De komende week is het typische Hollands zomerweer. Oftewel droge en natte dagen wisselen elkaar af en datzelfde geldt voor de temperatuur. In de eerste dagen is het namelijk nog zomerswarm, maar daarna zakken de temperaturen weer.

Maandag en woensdag worden de mooiste dagen. Zon en wolken bepalen het weerbeeld en het blijft droog bij een zomerse kwikstand van 25 graden. Dinsdag heeft dezelfde waarde alleen is het weerbeeld anders. De bewolking overheerst en daaruit kan een enkele bui vallen.

De woensdag begint nog prachtig, maar in de loop van de middag zal het steeds meer bewolkt raken gevolgd door regen in de avond en nacht. Na de regen gaat de neerslag over in buien en dat staat voor donderdag op het weermenu. We zitten dan precies op de scheidingslijn tussen tropische lucht in Duitsland en koele lucht dat vanuit het westen binnenkomt.

In eerste instantie zouden we ook in die tropische lucht van meer dan 30 graden terechtkomen, maar nu laten de weerkaarten zien dat de grens meer naar het oosten van de provincie is opgeschoven. Hierdoor zal het in Midden-Brabant beperkt blijven tot een graad of 24. Daarbij vallen er dus van tijd tot tijd buien die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. De wind neemt flink toe en wordt matig tot vrij krachtig. Op vrijdag wordt het allemaal iets rustiger en valt er nog een enkele bui bij 22 graden.

Het eerste weekeinde van augustus ziet er niet goed uit en dat geldt eigenlijk voor vrijwel geheel Europa. Lagedrukgebieden maken namelijk de dienst uit en dat betekent veel bewolking, waaruit regelmatig regen en buien vallen. Kortom, stabiel en warm zomerweer is nog ver weg tijdens deze Hondsdagen.

Mobiele versie afsluiten