Site pictogram Tilburgers.nl

Hollands zomerweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Hollands zomerweer. Zaterdag wordt een prachtige, maar wel broeierige dag. Zon en wolken wisselen elkaar af, waarbij de temperatuur oploopt naar 27 graden. Het ziet er tot in de avond droog uit, maar buien zijn wel dicht in de buurt. Dus houd de buienradar maar in de gaten. Zondag is er meer kans op buien en zakt het kwik terug naar een graad of 24. Opnieuw zijn er wolken en flinke opklaringen. Na het weekeinde houden we dit weerbeeld én temperatuur, waarbij er elke dag een bui kan vallen.

Na het herfstachtige en koele weer van het afgelopen weekeinde is het nu weer tijd om de warmte in te gaan. De afgelopen dagen zaten we in de overgang er naar toe. De temperaturen gingen vanaf dinsdag al langzaam omhoog van 17 naar 20 graden op de donderdag. Het gekke is echter dat we daarbij de zon steeds minder zagen. Het werd steeds bewolkter met af en toe een glimp zonneschijn. Zo scheen de zon op woensdag nog geen drie kwartier. Gisteren was eigenlijk ook zo’n dag al kwam er aan het begin van deze avond de zon er wel beter door. Uit de bewolking viel rond het middaguur zelfs wat gemiezer.

Wat een verschil van boven de grote rivieren. Daar viel geruime lange tijd wat lichte regen of motregen, waarbij 6 tot 8 mm viel. Warmer dan 15 graden werd het daar niet, terwijl we in Brabant een warme dag konden noteren en dat hebben we sinds een week niet meer gehad. En het wordt de komende dagen een flink stuk warmer. Oorzaak is een langgerekte depressie dat zich uitstrekt vanaf Spanje tot en met Oekraïne. Wij komen aan de bovenkant ervan te zitten en dat betekent dat er een oostelijke stroming op gang komt met aanvoer van zeer warme lucht.

In Moskou was het op donderdag al tropisch warm met 30 graden en in Polen zomers tot een graad of 27. Dat komt nu allemaal onze kant op, maar omdat de oorzaak een depressie is gaat dat gepaard met vochtige lucht. Dat betekent dat het broeierig gaat worden en we over gaan op typisch Hollands weer, want elke dag kunnen er buien vallen. Aan het begin van deze avond kwam de zon er dus goed door en werd in Berkel-Enschot zelfs de hoogste temperatuur van gisteren bereikt: 20,5°C. Kortom, de warmte komt nu al binnen.

Deze vrijdag begint met heel veel zon en stijgt het kwik al snel naar 25 graden rond het middaguur. Het zal echter benauwd aanvoelen doordat de vochtigheid begint toe te nemen. Het gevolg is dat in de loop van de middag stapelwolken verschijnen onder een temperatuur van een graad of 28. In de avond kunnen de stapelwolken uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien. Daarna koelt het af en krijgen we met 15 graden een zachte nacht.

Op zaterdag zitten we nog steeds aan de bovenkant van de depressie en houdt de aanvoer van warme en vochtige lucht aan. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af, waarbij de thermometer zo’n 27 graden zal aanwijzen. Het lijkt in ieder geval droog te blijven, maar de onstabiele atmosfeer zit erg dicht in de buurt dus een plaatselijke bui is niet uit te sluiten.

Op zondag hebben we daar wat meer kans op omdat de depressie in kracht begint af te nemen. Hierdoor wordt het ook minder warm en blijft op 24 graden steken. Na het weekeinde komen we de hele week in een soort niemandsland te zitten tussen hoge- en lagedrukgebieden. Het weer zal dan vrijwel elke dag hetzelfde zijn en zal bestaan uit een mix van zonneschijn en wolkenvelden waaruit een bui kan vallen. Met 24 graden overdag en 14 in de nacht is het aangenaam Hollands zomerweer, waarbij je de paraplu wel bij de hand moet houden.

Mobiele versie afsluiten