Site pictogram Tilburgers.nl

Hoorzitting: Raad laat burgers aan het woord

Yvonne Klerks, half verlamd en aan één oog blind, vertelt over haar ervaringen met de regiotaxi, waarvan ze afhankelijk is voor haar vervoer

Vandaag in het stadhuis van Tilburg stonden voor een keer niet de gebruikelijke commissievergaderingen op de agenda. Zoals enkele tijd geleden aangekondigd waren vandaag opnieuw de Tilburgers aan het woord en mochten zij hun mening geven over (een deel van) de bezuinigingen en zelf ideeën aandragen.

Hoewel het idee sympathiek is, zal wellicht voor veel mensen het gekozen moment een bezwaar kunnen zijn geweest, aangezien er slechts 18 mensen zich voor deze gelegenheid hadden aangemeld. Niet zo gek natuurlijk, want de meeste mensen werken op maandagochtend en -middag en kunnen niet zomaar vrij nemen om de gemeenteraadsleden van Tilburg met hun werk te helpen. Het kost je toch al gauw een halve dag aan vakantie-uren. Misschien toch een idee om een volgende keer weer een zaterdag of anders een avond te kiezen.

Een aantal insprekers, waaronder Henk Vinken van AV Attila en Wil Broos van Stichting Tangent, wezen de raad op bezuinigingen die in feite geen bezuiniging zijn, omdat het op de lange duur en op andere terreinen extra kosten en problemen oplevert. Bijvoorbeeld het wegbezuinigen van mensen die bij sportverenigingen en scholen een ID-baan hebben, een gesubsidieerde baan. Deze werknemers die congierge of beheerder zijn vormen de spil van de vereniging  en zijn onmisbaar voor het reilen en zeilen. Nu er tegelijkertijd, in de nog te verschijnen Sportnota, plannen zijn om verenigingen in te zetten bij buitenschoolse opvang en andere extra activiteiten, zijn deze ID-werknemers harder nodig dan ooit. Hierbij maakten de insprekers een punt, dat diverse ideeën en plannen tegen elkaar indruisen.

De heer Hakken bracht voor het voetlicht, dat de gang van zaken rond de aan- en verkoop van grond door het Grondbedrijf van de gemeente Tilburg, niet altijd op koosjere manier verloopt en dat daarmee veel geld wordt verloren. Hij staafde dit aan de hand van een voorbeeld, waarbij een makelaar uit Beverwijk grond zou hebben gekocht in Tilburg van een particulier en dat drie minuten later weer met veel winst zou hebben verkocht aan de gemeente. Hij zei dit te kunnen aantonen met contracten en documenten van het kadaster.

Ten slotte vertelde Leo Prins van de dorpsraad van Udenhout over de plaatselijke bibliotheek, die in het dorp een centrale functie vervult. Niet alleen als cultureel hart met exposities en projecten, maar ook als wijkcentrum, ontmoetingsplaats en gemeentelijk servicepunt. “De gemeente toont zich ‘Penny wise, pound foolish’ als dit wordt opgeheven, want de kosten en problemen die ervoor terug komen zijn veel groter dan wat het nu kost.” zo zei hij.

Op maandag 11 april gaan de gemeenteraadsleden zelf in discussie over wat zij vandaag allemaal geleerd hebben.

Mobiele versie afsluiten