Site pictogram Tilburgers.nl

Hysteria corona

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid bij PvdA Tilburg.

Het Corona Virus Foto: Courtesy National Institute of Allergy and infectious Diseases (NIAID)

Of het massahysterie is wilde de hooggeleerde communicatiewetenschapper nog niet zeggen op de radio. “Het heeft er veel van weg, maar of het echt zo was weten we pas als we een paar maanden verder zijn.”

Hij werd aan de tand gevoeld over, natuurlijk, het coronavirus COVID-19. In dezelfde radio-uitzending kwam nog een wetenschapper aan het woord, die de huidige paniekreacties vergeleek met de – door mij al lang weer vergeten – CocaCola-crisis uit 1999.

Op een basisschool in Bornem werd een jongetje ziek. Hij bleek een flesje CocaCola te hebben genuttigd, dat achteraf niet lekker rook. Spontaan werden nog een tiental andere kinderen ook ziek, en een dorp verder gebeurde dat ook. Thuis en in de kroegen had eigenlijk niemand last van een cola-aanval op de darmen. Het kwaad was echter al geschied. Er kwamen meer dan duizend meldingen binnen van ‘verdachte gevallen’ Daarom haalde de multinational volstrekt overbodig miljoenen liters cola terug en pakte het bedrijf een verlies van tientallen miljoenen dollars.

Massa hysterie, concludeerden onderzoekers een jaar later, die voor 220 miljoen gulden, in die tijd, financiële schade had aangericht. De ene klager stak de andere aan, de pers kende geen maat, er werd niet goed geïnformeerd naar wat er nu werkelijk aan de hand was. ‘Mass sociogenic illness’, het fenomeen kreeg een mooie naam.

Ik geef het grif toe: ik ben een zorgscepticus, als dat woord al bestaat. Destijds toen we duizenden kinderen totaal overbodig naar een sporthal joegen om ze met een vaccin tegen de ‘dodelijke’ Mexicaanse griep te laten injecteren had ik dat al in hevige mate: het gevoel dat we als burgers massaal voor de gek werden gehouden. Miljoenen vaccins kocht ons land in, het overgrote deel werd door het RIVM doorverkocht na afloop van de ‘crisis’.

Persconferentie belegd door burgemeester Theo Weterings vanwege het Coronavirus in Tilburg. – Foto: Paula Anguita

Het is voor het eerst in mijn leven dat ik meemaak dat een burgemeester van onze stad voor een enkel griepachtig geval een persconferentie belegt.

Nooit vertoond: voetbalwedstrijden die in een leeg stadion gespeeld worden, omdat men bang is dat joelende supporters elkaar met een longinfectie naar huis sturen.

Wielren wedstrijden afgelast.

En waarom?

We mogen niet in paniek raken, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die inderdaad wel ernstiger problemen in de wereld onder controle moet zien te krijgen. Miljoenen Afrikanen sterven van de honger, aan malaria, mazelen, HIV of in sommige regio’s ook ebola en andere virusinfecties. Die paar duizend gevallen van corona – wereldwijd – zijn dus klein geld, voor de WHO.

In totaal zijn er in ons land minder mensen besmet met COVID-19 dan dat er per week aan de griep sterven.

Even op internet zoeken naar de instituten die zich met dit virus bezighouden en je vindt zo aanwijzingen dat er vaccins in de maak zijn die binnenkort op de markt komen. Ongetwijfeld totaal overbodig, want als de zomer aanbreekt stopt de verspreiding vanzelf.

Volgende week worden trouwens bij onze zuiderburen al wel de eerste zieken in Leuven en Gent behandeld met een ‘veelbelovend medicijn.’ Het Amerikaanse legerinstituut Walter Reed heeft een preparaat klaar. Logisch, want dat land stuurt zijn militairen meestal zeer goed beschermd op pad naar het buitenland, en talloze varianten van het corona virus liggen daar al jaren in een grote koelcel opgeslagen, naast de buisjes met ebola en andere dodelijke virussen.

Eigenlijk is het heerlijk dat ik me kan opwinden over zoveel gekkigheid om me heen. Ik geniet er elke dag openlijk van.

Gelukkig worden ook veel nieuwe corona-grappen geproduceerd. Hilarisch!

Maar eerlijk gezegd is het tevens van de zotte dat zoveel mensen, en dan niet eens de slechtst opgeleiden, zich zo in de luren laten leggen. En dat die het vervolgens voor elkaar krijgen een hysterie te veroorzaken die veel weg begint te krijgen van massapsychose.

De communicatieprof die dit als eerste zo voor elkaar heeft gekregen kan zich bij elke politieke partij met een topfunctie laten besmetten.

Mobiele versie afsluiten