Site pictogram Tilburgers.nl

IJskoud begin van de meteorologische winter

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: ijskoud begin van de meteorologische winter. De zaterdag begint meteen al met lichte vorst gevolgd door zon en wolken en een temperatuur die naar de 7 graden gaat.

Op zondag is de start van de meteorologische winter en meteen past het weer er zich aan. Opnieuw vriest het in de ochtend, gevolgd door maximaal 4 graden overdag. Maar door de zwak tot matige noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur de hele dag rond het vriespunt! Het blijft overigens het hele weekend droog en dat doet het ook volgende week.

Temperaturen liggen dan overdag op een graad of 6 en in de nacht rond of onder het vriespunt. Overdag is het rustig winterweer met een afwisseling van zonneschijn en wolkenvelden

In de vorige weersverwachting stond dat de thermometer voor het eerst sinds 10 december een waarde liet zien van boven de tien graden. Dit moet natuurlijk 10 november zijn, anders is het wel heel erg koud geweest in het afgelopen jaar. Maar die dubbele cijfers luidde wel een vrij zachte week in, waarbij vanaf zondag het kwik overdag niet meer onder de 10 graden uit is gekomen.

De nachten verliepen zelfs zeer warm, waarbij gisteren officieel de warmste nacht van 27 november ooit is waargenomen. De Bilt noteerde namelijk 9,6°C en daarmee werd het record uit 1994 met 9,4°C uit de weerboeken geschreven. Het warmst werd het in Zeeland met minimumtemperaturen van 10,1°C en 10,0°C in Westdorpe en Wilhelminadorp. Het landelijk record van de 27e werd niet gebroken, want dat blijft staan op 10,8°C waargenomen in 1994. Ook vandaag zou een warmterecord kunnen worden bijgeschreven.

In De Bilt was het vandaag tot 19.00 uur namelijk niet kouder geworden dan 8,9°C, waarmee het record uit 2006 met 8,7°C al gebroken is. Maar dan moet het kwik tot middernacht niet verder zakken. Heel bijzonder. De warmte hadden we overigens te danken aan de ex-tropische storm Sebastien die van oorsprong gevuld was met subtropische lucht. Deze trok via Engeland over de Noordzee richting Denemarken. Je ziet ook dat de luchtdruk nu behoorlijk aan het stijgen is. Deze ex-hurricane zorgde tevens voor veel regen en wind. In onze regio is in de afgelopen twee dagen meer dan 20 mm gevallen en op andere plaatsen is dat tussen de 30 en 40 mm. En we zijn er nog niet af, want op deze donderdagavond trekt een nieuwe regenzone over. Pas in de nacht is het droog en blijft het bewolkt. Met 4 graden is het wel een stuk kouder dan de afgelopen dagen.

De vrijdag begint grijs, maar al snel laat de zon zich zien. Voor de rest van de dag bepalen zon en wolken het weerbeeld. Maar warmer dan een graad of 8 zal het niet worden. Dat komt omdat ex-Sebastien verder doorgeschoven is naar Finland. Hierdoor komen we in een noord tot noordwestelijke stroming terecht met aanvoer van koude lucht rechtstreeks van de poolstreken.

Handschoenen en muts kunnen dan weer uit de kast. In het weekeinde wordt het allemaal nog kouder. Dat heeft te maken met een nieuwe depressie die op zaterdag voor de kust van Frankrijk ligt en voor extra aanvoer van kou zorgt. De opklaringen komen nu ook in de nacht voor en dat betekent dat het flink kan afkoelen. De zaterdag zou dan met lichte vorst kunnen beginnen gevolgd door een afwisseling van zon en wolken.

Op zondag start de meteorologische winter en meteen past het weer er zich aan. In de ochtend vriest het en overdag stijgt de temperatuur niet verder dan een graad of 4. Door de zwak tot matige noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur echter de hele dag rond het vriespunt! Een ijskoud begin dus van het winterseizoen. Dat komt omdat de zon er op deze dag niet aan te pas komt. De depressie bij Frankrijk heeft zich namelijk verder uitgebreid. De neerslaggebieden raken ons niet, maar wel alle bewolking en dat betekent een grijze zondag.

Op maandag wordt de depressie verdreven door een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, waar we de hele week van zullen profiteren en onze kant opkomt. Het blijft dan ook de hele week droog, waarbij we veel zonneschijn en wolkenvelden zullen zien. In de nacht schommelt het kwik rond het vriespunt en overdag is het graad of 6. Op Pakjesavond proberen een reeks van depressies ten noorden van ons, van Canada tot aan Rusland, naar het zuiden af te zakken. Hierdoor zou er wat lichte regen of motregen kunnen vallen.

Mobiele versie afsluiten