Site pictogram Tilburgers.nl

IJskoud einde van februari en start van meteorologische lente

De weersverwachting voor de komende week: ijskoud met op het einde van de week een dooiaanval. Vanaf maandag wordt het kouder en kouder. Overdag ligt de middagtemperatuur eerst nog rond het vriespunt, maar vanaf dinsdag t/m donderdag krijgen we een aantal ijsdagen en in de nachten gaat het matig tot streng vriezen.

Vanaf vrijdag verandert het weerbeeld als vanuit het zuidwesten een dooiaanval wordt ingezet. Vrijdag is dan ook een bewolkte dag, waaruit het later gaat sneeuwen overgaand in ijzel. Opletten dus. In het weekeinde bestaat de neerslag eerst nog uit winterse buien overgaand in regen. Naast deze neerslag wordt ook zachte lucht aangevoerd. Het kwik gaat omhoog van 5 op zaterdag naar 8 graden op zondag. Tevens verdwijnt dan ook de vorst.

We gaan een ijskoude week tegemoet, waarbij vanaf dinsdag de temperatuur overdag niet meer boven het vriespunt uitkomt. Een reeks ijsdagen staan dan ook op het programma. Vervolgens worden de nachten alsmaar kouder met de komende nacht al matige vorst en vanaf woensdag zal dat streng zijn, waarbij we onder de -10 graden zullen duiken. De winter laat dus nog flink haar tanden zien.

We moeten er even doorheen bijten, want het ziet er naar uit dat de kou in het eerste weekeinde van maart wordt verdreven. Maar zover is het nog niet en kunnen we nog volop genieten van het zonnige winterweer met dank aan een hogedrukreus boven Scandinavië. Met een oostelijk tot noordoostelijke stroming wordt alsmaar droge en koude lucht aangevoerd, waardoor wolken vrijwel geen kans hebben.

Deze maand zal als een van de zonnigste sprokkelmaanden de boeken ingaan. In het midden van Brabant staat de teller inmiddels al op 132 zonuren en voor de komende dagen komen daar nog vele uren zonneschijn bij. Het maandrecord voor onze regio staat op 154 uur waargenomen in februari 2003 en de kans is groot dat dit eraan gaat. Dit weekeinde was al stralend, alhoewel gisteren (zaterdag) wat sluierwolken voorbij kwamen die de zon soms deden afschermen.

Op deze zondag krijgen we opnieuw een prachtige winterdag voorgeschoteld met alleen maar zonneschijn. We begonnen echter ijskoud. Dat was niet zozeer de temperatuur die in Berkel-Enschot op -4,4°C uitkwam, maar de matige tot vrij krachtige wind. Daardoor zakte de gevoelstemperatuur naar bijna -10 graden! Rond het middaguur vroor het nog steeds en lag de windchill op -6 graden. Een ijskoude zondag dus. Maar uit de wind en in de zon is het aardig vertoeven. In de avond en nacht blijft het helder en gaat het stevig vriezen tot -7 graden. Daarbij houdt de schrale wind aan, waardoor het allemaal nog kouder aanvoelt.

De maandag begint koud en zeer zonnig. In de loop van de dag wordt de zon echter afgewisseld met enkele wolkenvelden die vanuit het noordoosten binnenkomen. Het blijft wel droog. De temperatuur schommelt overdag rond of zelfs onder het vriespunt. Vervolgens stroomt er steeds meer kou onze regio binnen, waardoor het in de avond al matig gaat vriezen tot -5 graden.

In de nacht zakt deze verder weg naar -7, waarmee de dinsdag zal starten. Opnieuw wisselen wolken en zon elkaar af en deze keer is er kans dat uit enkele wolken wat sneeuwvlokken vallen. Veel stelt het niet voor. Het wordt het echte ijsdag, waarbij het kwik onder het vriespunt blijft. Door de aanhoudende matige wind ligt de gevoelstemperatuur zelfs op -6 graden overdag.

Op woensdag en donderdag wordt het allemaal nog kouder en komen de middagtemperaturen voor het gevoel uit op -9 graden! De wolkenvelden hebben we dan achter ons gelaten en is het stralend zonnig weer. Met de start van de meteorologische lente op donderdag 1 maart, begint het weerbeeld langzaam te veranderen. De temperaturen krabbelen omhoog, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De bewolking neemt toe en vanaf vrijdag gaat het sneeuwen en ijzelen.

De dag begint nog wel met -7 graden, maar in de loop van de dag zitten we iets boven het vriespunt en zijn de ijsdagen voorbij. In het weekeinde komt er een serieuze dooiaanval die grote kans heeft dat deze zal slagen. Het kwik loopt verder op naar 5 graden op zaterdag tot een graad of 8 op zondag. Tevens verdwijnt dan de vorst uit de nacht.

Oorzaak van de weersomslag is een depressie die woensdag voor de kust van Portugal ligt. Vervolgens trekt deze naar Frankrijk en duwt daarmee ‘ons’ winterrijk hogedrukgebied naar het noorden. Op donderdag zien we daar de eerste tekenen van als de bewolking toeneemt. Op vrijdag passeren dan de eerste neerslaggebieden bestaande uit sneeuw die overgaat in ijzel en in het weekeinde zijn dat regenbuien. Inmiddels heeft de depressie dan Engeland bereikt en trekt verder naar de Noordzee waar het zondag aankomt. De wind is dan naar het zuidwesten gedraaid en dan wordt er zachte lucht aangevoerd met af en toe regen.

Mobiele versie afsluiten