Site pictogram Tilburgers.nl

IJskoud met sneeuw op zaterdag en een zonovergoten zondag

De weersverwachting voor het komende weekeinde: ijskoud met sneeuw op zaterdag en een zonovergoten zondag. Temperaturen liggen overdag rond het vriespunt en in de nachten gaat het eerst licht en later matig vriezen. Maar door de vrij krachtige wind ligt de gevoelstemperaturen tussen de –5 en –10 graden! Maandag wordt opnieuw een prachtige winterdag met matige vorst in de ochtend, maar het kwik stijgt al naar 4 á 5 graden overdag. De dagen erna is het overwegend droog en wisselen zon en wolken elkaar bij zo’n 7 graden. De nachten verlopen nog steeds met lichte vorst. Vanaf donderdag is de winterprik voorbij: de vorst verdwijnt en de temperaturen gaan in de dubbele cijfers lopen.

Dat het komende weekeinde koud zou worden met vorst in de nacht was vorige week al bekend, maar zo ijskoud dat had toen niemand voorzien. Afgelopen zondag zag de verwachting er namelijk uit dat het overdag net onder de 10 graden zal worden en dat het licht ging vriezen. Maar nog geen 24 uur later, op maandag, gingen alle verwachtingen de ijskoude diepte in.

Met ’s middags kwikstanden van rond het vriespunt en matige vorst in de nachten. Maar dat is nog niet alles wat door de harde wind zal de gevoelstemperatuur op -10 graden liggen! Wat een ommekeer. En dan net nadat we een aantal weken wat aardige temperaturen hebben gehad die soms zelfs lenteachtig aanvoelden. Op de 11e werd in onze regio zelfs ruim 16 graden gemeten. Tja, een week later is het dikke jas, muts en handschoenen aan.

Het weer blijft fascineren. We hebben wel een wisselvallige week achter de rug. Alleen op woensdag bleef het droog en kregen we een prachtige dag voorgeschoteld met bijna 13 graden. Deze donderdag begon ook nog aardig. Maar in de loop van de ochtend nam de bewolking toe en in de middag ging het regenen. Bij dit alles werd het een graad of 11.

De komende uren blijft het doorregenen doordat een neerslaggebied van zuidoost naar noordwest over het land trekt en dan precies over heel Brabant. Vervolgens wordt het in de nacht droog, maar tegen de ochtend gaan er buien vallen en die houden we de hele vrijdag. Oorzaak is een depressie bij IJsland die verder wegtrekt door de komst van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Deze is gevuld met koude lucht vanaf de poolstreken. Maar doordat we nog in zachte lucht zitten gaat dat met elkaar botsen en wordt de atmosfeer onstabiel met als gevolg buien. Het zou me niets verbazen als daar op vrijdag zelfs een klap onweer bijzit, want de aanvoer van koude lucht neemt alsmaar toe.

Op vrijdag is het overdag nog een graad of 11, maar in de avond gaan de temperaturen flink dalen. De buien krijgen dan ook een winters karakter en het gaat sneeuwen. In de nacht duiken we de diepvries in en gaat het licht vriezen. Maar wat nog het meest zal opvallen is de toename van de wind die vrij krachtig tot hard wordt, 5 tot 6, en uit het oosten gaat waaien.

We krijgen dan ook een winterrijk weekeinde, waarbij in Brabant enkele dagrecords van laagste maxima ooit zullen worden gebroken. Want deze staat voor 17 maart op 3,5°C waargenomen in Volkel in 1969 en voor de koudste 18e maart is dat eveneens in Volkel, maar dan in 1958 toen het niet warmer werd dan 1,0°C. De zaterdag zou wel eens in een witte wereld kunnen ontwaken en dat bij temperaturen van -3 graden. Maar de gevoelstemperaturen komt bij zo’n harde wind op -10 graden te liggen. Het is bewolkt, waaruit wat lichte sneeuw kan vallen.

In de middag verschijnen er opklaringen en wordt het langzaam droog, waarbij het kwik net boven het vriespunt uitkomt. Maar ja, door de wind voelt het veel en veel kouder aan. In de avond en nacht naar zondag blijft het half bewolkt, maar blijft het droog. Hierdoor koelt het flink af en gaat het matig vriezen tot -6 graden.

De zondag wordt een prachtige zonnige winterdag, maar wel ijskoud. Ondanks alle zonneschijn wordt het slechts 0 tot 1 graad en met die wind, die alsmaar blijft doorwaaien, voelt het aan als matige vorst met -5 tot -6 graden. Inmiddels is het Scandinavisch hogedrukgebied gezakt naar de Noordzee. Vervolgens koerst deze verder richting Schotland waar het later arriveert. Maar omdat deze zich uitbreidt tot over onze omgeving krijgen we maandag opnieuw een prachtige zonovergoten dag. Na een ijskoude nacht van -8 graden stijgt het kwik verder naar een graad of 4 en neemt de kou sterk af. In de avond duikt het kwik nog wel onder het vriespunt, maar in de nacht gaat dat niet veel verder dan lichte vorst.

Dinsdag en woensdag stijgt de temperatuur verder naar zo’n 7 graden. Daarbij is het half tot zwaar bewolkt en is het overwegend droog. Vanaf donderdag is de kou echt het land uit: de vorst in de nacht verdwijnt en de temperaturen komen in de dubbele cijfers terecht. Maar ja, we houden het dan niet meer droog.

Mobiele versie afsluiten