Hierbij de weersverwachting voor het komende weekeinde: ijskoud met strenge vorst en zonneschijn. De zaterdag begint bitterkoud met bij zonsopkomst strenge vorst tot –13 graden en overdag stijgt deze niet verder dan –4 graden.
In de nacht naar zondag opnieuw strenge vorst van rond de –10. Maar wel stroomt langzaam zachte lucht binnen. We zien het aan de hemel die niet meer blauw zal kleuren, maar melkachtig wordt. Bij dit alles liggen de temperatuur op zondag rond het vriespunt. Maandag gaat er neerslag vallen: eerst in de vorm van sneeuw gevolgd door regen. Dinsdag wordt de koude lucht verdreven. In de loop van de dag gaat het regenen en het kwik stijgt naar +4 graden. De dagen erna is het droog, komt de zon erbij en met 7 graden liggen we op normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar ……ik ben er nog steeds niet zeker van dat de dooi doorzet.
Het is écht winter, waarbij sneeuw en diepvriestemperaturen de scepter zwaaien. En we zijn er nog niet, want tot en met zondag blijft het zeker doorwinteren. Daarna wordt er een dooiaanval ingezet wat gepaard gaat met sneeuw, maar of die slaagt is voor mij nog steeds onzeker ondanks alle weermodellen. In het vorige weekeinde lag in vrijwel heel ons land, met uitzondering van het uiterste noorden, een dik pak sneeuw totwel 27 cm in Gelderland.
In onze regio bleef het ‘beperkt’ tot 10 á 12 cm waar op maandag nog een centimeter bijkwam toen sneeuwbuien passeerden. Inmiddels is het sneeuwdek in Berkel-Enschot gezakt tot 11 cm en zakt steeds verder in elkaar. Zon en verdamping zijn daar de oorzaak van. Wel zorgde sneeuw voor kwikstanden die naar de strenge en soms zeer strenge vorst gingen. De eerste keer dat dit gebeurde was afgelopen maandag waar Heino -11,8°C noteerde.
De daarop volgende nacht vroor het in Hupsel zelfs zeer streng: Hupsel noteerde -16,2°C. Maar ijskoud was het ook in Twenthe (-14,2), Deelen (-13,6) en Heino met -13,0°C. Ook in Brabant was sprake van strenge vorst. Het koudst werd het in Volkel met -11,7°C, gevolgd door Gilze-Rijen -10,3°C, Eindhoven -10,1°C en Berkel-Enschot had -9,6°C.
Toen kwam woensdag 10 februari die opnieuw met strenge vorst gepaard ging. Het koudst werd het in Deelen met -11,7°C en in Brabant was dat in Eindhoven waar het kwik zakte tot -11,0°C. Dan deze donderdag, waarbij de temperatuur bij zonsopkomst flink onderuit ging met -14,1°C in Hupsel, -13,6°C in Wijk aan Zee, -13,4°C in Arcen en -13,1°C in zowel Leeuwarden als Twenthe. In onze provincie was Woensdrecht de koudste plaats: -12,4°C.
Daarnaast is de temperatuur sinds 7 februari op veel plaatsen overdag ook niet meer onder het vriespunt gekomen. Ofwel vijf ijsdagen op een rij en daar komen er nog zeker drie dagen bij. Als vervolgens daarvan drie nachten streng zullen verlopen met minstens -10,1°C dan spreken we van een koude golf. De stations die daarvoor in aanmerking kunnen komen zijn alleen Heino, Hupsel, Twenthe, Deelen, Arcen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Ell. Bij het KNMI in De Bilt zal dit niet plaatsvinden en dan is officieel geen sprake van een koudegolf.
De verwachtingen aan het begin van deze week waren hooggespannen. Zelfs een Elfstedentocht was meteorologisch gezien mogelijk, want de weerkaarten waren nog nooit zo goed. Het zou namelijk na deze week nog harder gaan vriezen. Alle media die daar toen aandacht aanschonken was helemaal terecht. Jammer dat er nu berichten verschijnen dat we ons gek hebben laten maken, maar dat zijn ook mensen die geen verstand hebben van het weer.
Terug naar vandaag die zonovergoten is verlopen. In Berkel-Enschot zorgde de zon ervoor dat het kwik boven het vriespunt uitkwam, terwijl alle Brabantse KNMI-stations een ijsdag noteerde. Die heldere hemel zet nog minsten 48 uur door en dat betekent dat we een kraakheldere nacht krijgen en de temperatuur onderuit vliegt. In heel het land vriest het al en in Hupsel zag men om 19:00 uur al het kwik zakken tot -10,4°C en daalt steeds verder. Zeer strenge vorst op vrijdagochtend behoort dan ook tot de mogelijkheden en omdat de wind begint aan te trekken kan het voor het gevoel -18 tot -20 worden. De vrijdag wordt dan opnieuw een zeer zonnige dag, waarbij de temperatuur nog steeds onder het vriespunt blijft tot zelfs matige vorst van minstens -5 graden. Voor het gevoel is het zo’n -10 graden!
Dan het weekeinde, die voorlopig nog ijskoud zal verlopen want daarna laten de weerkaarten het dooien. De nacht naar zaterdag wordt een van de koudste nachten deze week tot -13 graden. Vervolgens daalt het kwik overdag niet verder dan een graad of -4. Het wordt een prachtige schaatsdag met zonneschijn en een wolkenloze hemel. De nacht naar zondag opnieuw strenge vorst tot -10 graden, maar dan stroomt langzaam de zachte lucht binnen en liggen de temperaturen rond het vriespunt. Het weerbeeld op zondag is wel meteen anders. Geen blauwe lucht meer, maar melkachtig. Een teken dat er ander weer op komst is. Na het weekeinde neemt de wind langzaam toe en draait naar het zuiden. Daarmee wordt ook neerslag meegevoerd.
Dat zal eerst in de vorm van sneeuw zijn gevolgd door regen bij temperaturen rond het vriespunt. Tenslotte wordt de koude lucht op dinsdag verdreven. Dat gaat gepaard met veel regen in de middag en avond en bij +4 graden is het overigens nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Vanaf woensdag keert de zon weer terug en wordt het droog. Met 7 graden zitten we dan op normale temperaturen en de nachten liggen net iets boven het vriespunt.
Maar bovenstaande heeft allemaal te maken met de plaats van het hogedrukgebied, want deze bepaalt of de dooi doorzet of niet. Op zaterdag ligt deze boven Denemarken en zakt daarna af naar Duitsland, waardoor de wind op zondag uit het zuidoosten gaat waaien. Dan zakt het hogedrukgebied verder naar de Alpen waar het maand aankomt en dinsdag is deze opgeschoven richting Polen. Depressies vanaf de Atlantische Oceaan krijgen dan kans om door te dringen tot onze omgeving en de dooi is een feit. Maar …. de lucht die de komende dagen arriveert is zo koud dat de lucht heel zwaar wordt. Daardoor zou het hogedrukgebied gewoon op haar plaats kunnen blijven en zelfs sterker worden. En die kans is nog steeds aanwezig en daarom is het voor mij onzeker of die dooi doorzet. Kortom, het kan letterlijk nog vriezen of het gaat echt dooien.