Site pictogram Tilburgers.nl

“Ik ben liever in Tilburg dan in Amsterdam”

Tilburg heeft de naam ‘flets’ te zijn en lelijk, en weinig in huis te hebben voor bezoekers en toeristen. Deze zomermaanden laten we de mensen die Tilburg bezoeken zelf aan het woord.

Valerie en Victor Rivera

Victor (79 jaar) en Valerie (73 jaar) Rivera bezoeken Tilburg al jaren. In de afgelopen 24 jaar zijn ze al meerdere keren in Tilburg geweest, om hun dochter en kleindochters te bezoeken. Victor komt oorspronkelijk uit Puerto Rico en Valerie uit Philadelphia, maar nadat Victor met pensioen ging uit het Amerikaanse leger, wonen ze in Washington DC, vlakbij het Witte Huis. Victor en Valerie hebben altijd heel veel gereisd, eerst vanwege het werk van Victor en daarna uit belangstelling. Omdat ze de stad al zo vaak hebben bezocht, kennen ze Tilburg inmiddels vrij goed. Maar als hun dochter er niet had gewoond, dan zouden ze waarschijnlijk Tilburg nooit gekend hebben, denken ze.

In het Textielmuseum zijn ze al eens geweest en dat vonden ze erg mooi, maar wat ze deze keer gaan doen, ze zijn net aangekomen, weten ze nog niet en ze willen graag van mij weten wat er te doen is in de stad. Ik raad hen de Lustwarande aan en daar hebben ze wel oren naar. Victor en Valerie komen graag in Tilburg: “De mensen zijn aardig, het is de sfeer, mensen zijn makkelijk, informeel. Het voelt comfortabel om hier te zijn. Je voelt je welkom.” Victor: “Ik hou van het kanaal en de haven met plezierboten. Het is heerlijk om langs het water te lopen en met de kleindochters eendjes te voeren. Maar ik zou erg graag zien dat er een mooi wandelpad kwam langs de oever, en een extra brug, want de draaibrug verderop is wel erg ver.” Dat er na de zomervakantie een nieuwe brug zal worden gebouwd, vindt hij erg goed nieuws.

Lustwarande

Valerie: “Winkelen is ook leuk, in de V&D. Vooral met de kleinkinderen.” Victor: “Ik vind het geweldig wanneer zij voor ons gaan vertalen. De mensen in sommige winkels begrijpen daar niks van, zo grappig.” Ook willen ze graag naar Koningshoeven om de brouwerij van La Trappe te zien en er te lunchen. En misschien gaan ze een boottochtje maken met de Tilia door de Piushaven en het Wilhelminakanaal. Verder wandelen ze graag in Moerenburg of het Leijpark.

De draaibrug over Piushaven

Als ze op Schiphol aankomen en de douaniers vragen naar het doel van hun reis, reageren ze altijd erg verbaasd als ze horen dat Tilburg de bestemming is, want de Nederlandse grensbewakers horen van de meeste Amerikanen dat zij naar Amsterdam gaan. Maar Amsterdam vinden ze niet leuk. Valerie: “Amsterdam is één en al toeristen en veel te rommelig, dat heb je in Tilburg gelukkig niet. Tilburg is veel intiemer en rustiger.” Maar saai vinden ze Tilburg niet, behalve voor ouderen. Victor: “Als je ’s avonds de stad inloopt, zie je dat alle café’s vol zitten en veel jonge mensen uitgaan. Dat is zeker niet saai, voor jonge mensen is er genoeg. Maar voor ouderen is er ’s avonds niet veel te doen. Die gaan vroeg slapen en komen ’s avonds maar weinig buiten.”

Valerie: “Wat me wel van het hart moet, en hopelijk vind je het niet erg dat ik dit zeg, maar ik vind Tilburg wel erg vies. Overal oude kranten op straat en hondenpoep en de mensen gooien zomaar van alles op de grond.” Ook valt haar op dat nog steeds heel veel jonge mensen roken. “Onbegrijpelijk, en dan ook nog hun sigaret op straat gooien. Mensen hebben opvoeding nodig.”

Ik vertel hen dat Tilburg, samen met de andere Brabantse steden, culturele hoofdstad van Europa wil worden, in 2018. Dit idee heeft de instemming van beide. Victor merkt hierbij op: “Goed dat de steden samenwerken, maar Tilburg heeft genoeg te bieden om dit ook alleen te kunnen. En waarom Helmond en Eindhoven?” De Tilburgse Kermis hebben ze gemist, en dat is met opzet. Valerie: “Er zijn drie plekken waar ik geen stap zet, de kermis, de Efteling en een kernreactor! Vreselijk! Nooit van m’n leven.” Ik vraag hen of ze Tilburg zouden aanraden aan vrienden. “Oh, zeker wel. Tilburg heeft genoeg te bieden en is zeker de moeite waard voor een bezoek.”

Dit is deel twee in de serie ‘Toerist in Tilburg’. Lees ook deel één: “Tilburg is nooit hetzelfde“.

Mobiele versie afsluiten