Site pictogram Tilburgers.nl

In 2018 kunnen meer mensen beroep doen op de Voedselbank

Volgens de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken leven er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. In het nieuwe jaar kunnen meer mensen een voedselpakket bij de Voedselbank aanvragen.

Vanaf 1 januari 2018 mogen ook mensen die iets meer overhouden naar de Voedselbank. Het bedrag wordt voor elk huishouden verhoogd met 10 euro en daarnaast ook nog eens met 5 euro per persoon. Verder mogen mensen ook nog eens meer uitgavenposten als noodzakelijke uitgaven meerekenen. Deze veranderingen leiden voor een eenpersoonshuishouden tot een verruiming van 94 euro.

Mensen mogen alleen van de Voedselbank gebruikmaken als ze kunnen bewijzen dat ze na aftrek van vaste lasten maar weinig geld overhouden om van te leven. De voedselbanken verruimen de norm omdat ze meer voedsel krijgen van supermarkten. Als ze niet meer klanten krijgen, moet dat voedsel weggegooid worden.

Wel vinden de voedselbanken nog steeds wel dat mensen moeten leren op eigen benen te staan. Voedselhulp moet altijd tijdelijk zijn, in principe maximaal 3 jaar. Van klanten wordt verwacht dat ze meewerken aan het vinden van een oplossing voor hun financiële problemen.

Bron: Nos

Mobiele versie afsluiten