Site pictogram Tilburgers.nl

In de stemming komen voor ‘Play Me I’m Yours’ tijdens Incubate


Play me I’m Yours. Onder deze titel staan er medio september, tijdens het Incubate festival, 101 piano’s in de openbare ruimte van Tilburg. Op straten, pleinen, bij winkels, café’s en in bibliotheken, in woonwijken en op terrassen. Er is een Google-map in de maak waar alle piano’s worden gemarkeerd. Het concept ‘Play Me, I’m Yours’ is het idee van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Hij voerde dit project eerder uit in onder meer Londen, New York, Barcelona en Sao Paulo. En overdag mag iedereen die daar zin in heeft er op spelen. Jong en oud, ervaren en onervaren. New York is tot op dit moment recordhouder met 60 piano’s. Tilburg wil dit record met 101 piano’s ruimschoots verbeteren, waarmee ook een vermelding in het Guiness Book of Records zeker gesteld is.

Het verzamelen en gereed maken van deze piano’s is nu in volle gang, want elke piano wordt eerst onder handen genomen door een kunstenaar en voorzien van wielen, voor het transport. Elke piano krijgt een beheerder, die ervoor zorgt dat de piano ’s avonds wordt afgesloten en beschermd, liefst binnen als het kan.

En natuurlijk moeten de piano’s ook mooi klinken, dus worden ze eerst allemaal gestemd. Dat stemmen wordt gedaan door pianostemmer Edward Meijer. In een oud schoolgebouw staan de gangen en voormalige klaslokalen vol met piano’s. Veel bruine, houten kasten in alle maten. Sommige piano’s zijn 100 jaar of ouder. Een flink aantal van de instrumenten zijn inmiddels al bewerkt door kunstenaars en zijn veranderd in unieke kunstwerken. Edward: “Er zijn inmiddels voldoende kunstenaars die graag een piano willen beschilderen, het enthousiasme is groot!” Daarentegen zijn de reacties vanuit de muziekwereld, en met name uit de branche van pianoverkopers en -stemmers uiterst terughoudend. Edward: “Ik heb de hele pianobranche over me heen gehad toen ik bekend maakte dat ik aan dit project zou meewerken. De pianowereld is maar klein en de angst is dat er minder nieuwe piano’s zullen worden verkocht, als al die oude piano’s weer worden gestemd. Het is een wat ouderwetse beroepsgroep. Ze zien niet in dat ‘Play me I’m Yours’ juist mensen kan motiveren om (weer) piano te gaan spelen en misschien zelfs les te nemen.”

Maar dit is dan ook de enige wanklank. “We krijgen de piano’s overal vandaan, mensen doneren hun piano’s, die ze niet meer gebruiken. En grappig genoeg kom ik piano’s tegen, die mijn vader ooit 30 jaar geleden verkocht heeft.” Edward gaat zitten bij een piano die beschilderd is in donker- en lichtblauw en met molletjes en eendjes die uit de piano lijken te kruipen, beschilderd door illustratrice Leonie Hulsman. “Deze piano heb ik in de jaren ’80 nog gerestaureerd. Het firmaplaatje, dat niet meer is te lezen door de verf, zit er nog op. Ik herken het aan de vorm.” De kast staat open en Edward slaat wat toetsen aan, het geluid doet pijn aan m’n oren… “Meer dan drie kwartier stop ik er niet in, maar deze moet nog prima kunnen klinken.” Met deze woorden gaat hij aan de slag. Terwijl hij begint met stemmen, ga ik de andere piano’s bekijken. (Zie video hieronder).

Projectleider Tim van Akkerveeken komt binnen om te zien hoe het gaat. “Kun je er ook bij vertellen dat we nog piano’s kunnen gebruiken?” vraagt hij. Bij deze! Via de Facebook-pagina van ‘Play me I’m yours’ is alle informatie te vinden over het project en daar staan ook de contactgegevens voor wie nog graag een piano wil doneren.

 

Mobiele versie afsluiten