Site pictogram Tilburgers.nl

In Tilburg sterven circa vier mensen per jaar in eenzaamheid

Stichting De Eenzame Uitvaart bestaat dankzij de op 16 maart 2018 overleden dichter F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen). In 2002 schreef hij voor het eerst een gedicht voor de uitvaart van een man, die geheel alleen en eenzaam was overleden. Er was niemand die hem begeleidde naar zijn laatste rustplaats en daarom vervulde de dichter deze taak. F. Starik is dat sindsdien blijven doen in zijn woonplaats Amsterdam en in steeds meer steden in Nederland en Vlaanderen hebben dichters zijn voorbeeld gevolgd. In 2006 werd hiertoe de stichting opgericht.

In Tilburg koestert voormalig stadsdichter Nick J. Swarth al langere tijd de wens om eenzelfde initiatief te starten. Deze wens kan dit jaar waarschijnlijk in vervulling gaan als het kunstwerk Horror Vacui van Nick J. Swarth en Jeroen de Leijer op 16 april 2018 wordt geveild. De opbrengst van de veiling zal worden besteed aan een Poule des Doods, een dichterscollectief dat zorgt voor een passend gedicht bij de uitvaart van eenzame overledenen.

De vraag rees daardoor of het vaak voorkomt dat mensen in eenzaamheid overlijden en dat er niemand naar de uitvaart komt. De gemeente Tilburg moet helaas het antwoord schuldig blijven, omdat niet wordt bijgehouden in welke omstandigheden burgers overlijden. En ook het uitvaartcentrum van Dela aan de Karel Boddeweg in Tilburg weet op deze vraag geen antwoord. Wel zegt de medewerkster het een “heel erg mooie gedachte te vinden” dat een Poule des Doods ook in Tilburg zal worden opgericht, al had ze er nog nooit van gehoord. Verder verwijst ze me door naar het regiokantoor van Dela in Eindhoven.

Ook de PR-medewerker in Eindhoven is erg begaan met het verhaal en wil zelf heel graag weten om hoeveel mensen het gaat, en gaat ter plekke zoeken in vakbladen van de uitvaartbranche. Om hoeveel overlijdens het gaat in (de regio) Tilburg komt echter niet boven water. Wel weet hij te achterhalen dat één op de 75 uitvaarten door de gemeente wordt gefinancierd omdat er niemand is dat dat kan en daarvan is één op de 7 een eenzame uitvaart. Dit zou er op neerkomen dat gemiddeld één op de 500 uitvaarten in Nederland een eenzame uitvaart betreft.

Stichting De Eenzame Uitvaart publiceert elk jaar een jaarverslag en hieruit blijkt dat in Amsterdam in de jaren 2014 tot en met 2016 respectievelijk 14, 12 en 17 eenzame uitvaarten plaatsvonden, waarbij de stichting zorgde voor de begeleiding door een dichter. In Tilburg overlijden gemiddeld 1.800 mensen per jaar. (Cijfers van CBS). Vergeleken met de cijfers in Amsterdam en de aantallen die de medewerker van Dela regio Eindhoven noemde, zou het in Tilburg om 3 à 4 eenzame uitvaarten per jaar kunnen gaan.

Stichting De Eenzame Uitvaart |

Mobiele versie afsluiten