Site pictogram Tilburgers.nl

Incubate: Dr Doom speelt voor zichzelf

Veel zwarte t-shirts, (bakke)baarden en lange haren. Dat is wat er maandagavond, de openingsavond van Incubate, voornamelijk de kleine zaal van 013 binnen schuifelt. Heavy metal liefhebbers konden deze avond hun hart ophalen, met bands als ‘Napalm Death’, ‘Death Neanderthals’ en ‘Dr. Doom’. Uw verslaggever bezocht een optreden van de laatstgenoemde band.

Het lijkt erop alsof Dr. Doom vooral voor zichzelf speelt: een repetitie in een garage. Meteen al na opkomst staan de gitarist en bassist met hun rug naar het publiek. Dat doen ze zo ongeveer tijdens de helft van hun optreden. Doen ze dat niet, dan staan ze vooral met hun benen bijna in de spagaat hun haren te showen. Hetzelfde trucje, keer op keer.

Na een eerste instrumentaaltje komt de zanger op. Hij brult onverstaanbaar in de microfoon. Dat lijkt ook niet belangrijk te zijn bij dit muziekgenre. De enige verstaanbare woorden klinken als hij na het tweede nummer een praatje maakt met het publiek, dat lauw reageert. Ze hebben een nieuwe CD uit; te koop bij de balie. Het is een van de weinige momenten dat een van de bandleden contact maakt met het publiek. Verder lijkt hij zijn enorme hoeveelheid energie niet over te kunnen brengen op de zaal.

Het enthousiasme in de zaal valt dan ook wat tegen bij wat je onder dit publiek zou verwachten. Geen op en neer gespring. Geen gegooi met bier. Voorin de zaal wordt voorzichtig geheadbangd. Op het balkon is het rustig. Iedereen kijkt het gebeuren op het podium rustig zittend aan.

Desondanks lijken de aanwezigen toch een leuke avond te hebben. Zowel binnen als buiten clusteren de liefhebbers zich samen met een biertje in hun hand. Het ging er niet wild aan toe, maar de gezichten zijn tevreden.

Mobiele versie afsluiten