Site pictogram Tilburgers.nl

Installatie Anton Dautzenberg als Stadsdichter van Tilburg

De kersverse stadsdichter Anton Dautzenberg tijdens zijn inaugurele speech. Links het Stadsdichtersportret van Ivo van Leeuwen. Foto: John Geerts

Een speciale tent op het Koningsplein was dit jaar de locatie voor de overdracht van het Stadsdichterschap.  Afscheid van Onias Landveld en de installatie van de nieuwe stadsdichter Anton Dautzenberg. Traditioneel is de oude raadszaal in het paleis het decor voor de overdracht, maar door verbouwing van het Willemsplein is het Paleis gesloten.

Felicitaties van Wethouder Marcelle Hendrickx (rechts) aan stadsdichter Anton Dautzenberg Foto: John Geerts

Na lovende woorden voor de scheidende stadsdichter Onias Landveld gaf Wilbert van Herwijnen, de voorzitter van de Stadsdichtercommissie, een rede waarin de motivatie voor de nieuwe stadsdichter duidelijk werd.  Na bloemen en kussen van Wethouder Marcelle Hendrickx betrad de kersverse stadsdichter het podium.

“Ik draag mijn inauguratiespeech op aan de buitenbeentjes van Tilburg. / Zo meteen zal ik een bezield en romantisch betoog houden, maar eerst ga ik even mopperen, het is niet anders. Wellicht is het te wijten aan een karakterfout, maar dan wel een waar ik goed mee uit de voeten kan. Door het donker naar het licht. Ik heb een minuut of twintig nodig, dus ga er maar eens goed voor zitten. Soms val ik wellicht in herhaling; dat heeft niet alleen een retorische functie, het dient ook een therapeutisch doel. ”

“Het gemiddelde maandsalaris van een mannelijke medewerker van het bkkc, het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, bedraagt ruim € 4.300,-.Ik citeer uit het jaarverslag over 2017, het laatste jaarverslag voor de bromance met Kunstbalie. € 4.300,- per maand.Daar komen vakantiedagen bij, en vakantiegeld, een bijdrage in de verzekering voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, een pensioenbijdrage, ontslagbescherming, reiskosten en vast nog enkele secundaire arbeidsvoorwaarden. Kwantificeer ik het voorgaande rijtje, dan kom ik uit op minimaal € 5.300,- per maand.”

Hieronder de speech via audio:

Complete speech te vinden op de speciale website die Anton Dautzenberg in het leven heeft geroepen voor zijn stadsdichterschap

 

Mobiele versie afsluiten