Site pictogram Tilburgers.nl

“Het is geen straf”

Anderhalf jaar nadat ik in de reeks ‘Participatiewet in de praktijk’ mijn ervaringen beschreef met het traject ‘Tilburg Actief’ van afdeling Werk & Inkomen (Sociale Dienst), komt er binnenkort een vervolg. Het belooft een reeks persoonlijke verhalen te worden over de ervaringen die ik ga opdoen tijdens een traject bij Sagènn of de Diamant-groep, dat is nog ongewis.

opinie

tilburgers-tweede-kamer
Tilburgers.nl bij Tweede Kamer Enquête-commissie Vestia, juni 2014

Maandagmiddag 31 oktober 2016 was ik ontboden bij Werk & Inkomen voor een gesprek. Niks bijzonders, dat gebeurt elk half jaar: “Hoe gaat het?”

Ik heb verteld over de kansen die ik creëer en gecreëerd heb in het kader van mijn vak als schrijver, en over de opdrachten die ik heb uitgevoerd en aan het uitvoeren ben in het kader van Ondernemen naar Vermogen. Dit alles geheel conform de afspraken die ik met een vorig contactpersoon / coach (functies blijven een mistig ding) heb gemaakt. Financieel betekent dit, dat ik twee derde van inkomsten zelf genereer en voor slechts één derde van de Participatiewet afhankelijk ben.

tilburgers-nl-raadszaal-stadhuisNou ben ik niet bepaald zo’n ‘labbekak’ die op de bank zit en zapt.. in tegendeel. Tilburgers.nl is dankzij mijn inzet van de afgelopen 10 jaar een nieuwswebsite geworden die voor een grote groep Tilburgers (20.000 lezers per week) van veel waarde is vanwege de hoge kwaliteit van informatie, duiding en achtergronden. Op het gebied van landelijke thema’s hebben we dan ook steeds meer een landelijk bereik, van het verre noorden tot politiek Den Haag.

tilburgers-gerrit-poelsBehalve een investering in tijd en energie is dit een investering in financiële zin, een investering die ik geheel privé draag en gedragen heb. En niet voor niks: Tilburgers.nl is eveneens een platform waar potentiële schrijvers, tekenaars en fotografen hun eerste publiek vinden, wat al enkele keren heeft geleid tot betaald werk en/of het oprichten van een eigen bedrijf voor betrokkenen. Kortom: mijn werk, dat ik al die tijd onbetaald doe, heeft veel waarde. Waarde die ik ‘om niet’ toevoeg aan de samenleving. Waarde die wellicht niet in kille cijfers is uit te drukken, maar die door veel mensen in Tilburg en ver daarbuiten wordt ervaren.

CWI gebouw uwv (2)Wie schetst mijn verbazing dat ik nu gedwongen wordt om dit alles opzij te gooien, omdat ik blijkbaar ineens bij het ‘laaghangend fruit’ hoor, bij de categorie ‘arbeidsfit’ waarop quick-winst behaald kan worden? (Aanvalsplan Arbeidsmarkt d.d. 13 juli 2016). Van mij wordt verwacht dat ik bijna 10 jaar investering ineens bij het grof vuil zet, alsof het waardeloos is.

top-1000-paula-anguita-tilburgersIk wordt aangemeld bij Sagènn of als die mij niet willen, Diamant-groep, voor 32 uur per week. Uren en dagen zijn niet bespreekbaar (maatwerk?) – Mij werd tot drie keer toe gezegd dat dit niet bedoeld is als straf, en dat ik dat zo niet moet opvatten. Of ik hier een kans zie? “Ja,” heb ik gezegd, “ik zie een kans.” (Weigeren is uiteraard in het geheel geen optie, is niet toegestaan in de Participatiewet.) “Ik zie hierin een kans om dit traject van binnenuit te beschrijven en hierover te publiceren. Want zonder schrijven kan ik niet, het is eten, drinken en ademen.”

Het zal wat mij betreft dan ook niet gebeuren dat Tilburgers.nl ten onder gaat aan het ‘Aanvalsplan Arbeidsmarkt’ van de gemeente Tilburg, terwijl er 7.500 mensen – waaronder veel jongeren – snakken naar het geluk dat mij nu ten deel valt. Het gaan maanden worden waarin ik 80 uur zal werken om alle ballen in de lucht te houden.

De bedoeling

Lees mij alsjeblieft goed. Want hoewel het een persoonlijk relaas is, is het géén persoonlijk doel dat ik nastreef door mijn ervaringen openlijk te gaan beschrijven.

penguins_at_the_beach_by_snowball_kissesHet doel dat ik hiermee wil bereiken is dat er een brede, maatschappelijke discussie gevoerd en gevoed gaat worden over de manier waarop ‘we’ in deze samenleving omgaan en kijken naar werk, uitkeringen, re-integratie-trajecten en de samenhang hiervan, welke misstanden mensen ervaren die ermee te maken krijgen en ook welke oplossingen er mogelijk zijn.

Tranzo Zorgsalon

De aftrap voor deze discussie zal ik op 17 november 2016 zelf voor mijn rekening nemen. Tranzo Zorgsalon heeft mij de kans geboden om in 15 minuten mijn visie te vertellen over het thema ‘Naar een optimale ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk‘. Bij deze gelegenheid zal ik ook ingaan op mogelijke oplossingen die bij kunnen dragen aan de discussie en de samenleving.

Openheid

Openheid van zaken is hard nodig, want alleen dan ontstaat de ruimte om de uitdaging aan te gaan en zaken te verbeteren.

Met dit verhaal – vanuit het hart geschreven – hoop ik hiertoe de aanzet te geven.

Mobiele versie afsluiten