Site pictogram Tilburgers.nl

Is uw huisnummer goed zichtbaar voor hulpdiensten?

Dhuisnummer 13e hulpdiensten vragen aandacht voor het goed zichtbaar maken van huisnummers. In de praktijk komt het nog te vaak voor dat hulpdiensten in noodsituaties het juiste huisnummer op een woning soms niet zien. Met name in het donker zijn de huisnummers vaak moeilijk te lezen. Dit kan komen door struiken en bomen die voor het huis staan. Soms is het nummer slecht leesbaar doordat het huisnummerplaatje vuil is. Nummerplaatjes van messing kunnen dof worden, zodat niet goed te zien is wat erop staat.

De slechte zichtbaarheid van huisnummers vertraagt de hulpverlening. Ook de slagkracht neemt hierdoor af als de melding gaat over het op heterdaad betrappen bij het plegen van een strafbaar feit. Het zal je maar gebeuren dat je de hulpdiensten hebt ingeroepen voor een reanimatie of een inbreker sluipt door je huis en de hulpdiensten kunnen het adres niet vinden.

De gemeente Tilburg adviseert daarom bewoners om ’s avonds eens te controleren of hun huisnummer goed zichtbaar is. Er zijn simpele oplossingen om het voor de hulpdiensten een stuk gemakkelijker maken. Wit schilderen van het huisnummer kan al een oplossing zijn. De moderne navigatiesystemen brengen de hulpdiensten niet altijd tot de meter nauwkeurig aan de voordeur. Met name in het buitengebied is het nogal eens een zoekplaatje. Hier kan een groot formaat huisnummer op de brievenbus al een oplossing zijn of een extra paal langs de weg of straat. Hiervoor is wel toestemming nodig van de gemeente of het waterschap. Dit zal niet overal kunnen en mogen. Het mooiste is als het een reflecterend of verlicht nummer is zodat het ook goed zichtbaar is in het donker.

Mobiele versie afsluiten