Jaarverslag Tilburg 2014: bedrijven, verkeer en onderwijs

Logistics City? Foto: LogistiekTotaal.nl
Foto: LogistiekTotaal.nl

Dit is het vervolg op: “Jaarverslag Tilburg 2014: werk en sociale zaken

Met het jaarverslag 2014, ook wel de jaarstukken genoemd, legt het College van Burgemeester en Wethouders verantwoording af over het afgelopen jaar. Hoeveel geld is uitgegeven aan wat en het resultaat van die uitgaven. Een Jaarverslag gemeente Tilburg 2014 vol cijfers, toelichtingen en grafieken. Zoals gebruikelijk wordt het jaarverslag gepresenteerd voordat de gemeenteraad over de Perspectiefnota 2016, de plannen voor volgend jaar, in conclaaf gaat.

In 2014 zijn er meer grote bedrijven naar Tilburg getrokken die een grote kavel op een bedrijventerrein hebben gekocht. Vooral bedrijven in de logistieke sector hebben meer belangstelling voor Tilburg als vestigingsstad. Via de website vastgoedgemeentetilburg.nl, die afgelopen jaar online is gegaan, kan iedereen zien welke gronden, panden en bedrijfsterreinen van de gemeente Tilburg te huur of te koop zijn. Desondanks heeft dit nog niet geleid tot meer banen. Hier spreekt het Jaarverslag zichzelf tegen, aangezien op een andere pagina wordt gesteld dat de werkgelegenheid is toegenomen. De gemeente Tilburg is in het afgelopen jaar meer de focus gaan leggen op creatieve bedrijven, in de hoop dat daar meer banen uit zullen komen en dat er meer geld in Tilburg wordt uitgegeven.

productiewerkOndanks dat de werkgelegenheid het afgelopen jaar niet is gegroeid heeft het College wel het vertrouwen dat het aantal banen weer zal gaan toenemen. Doordat de acquisitie-medewerkers van de gemeente erg hun best hebben gedaan om vooral logistieke bedrijven aan te trekken, zijn aan bedrijven in deze sector extra veel bedrijfsgronden verkocht. Hieronder vallen distributiecentra en transportbedrijven. Daarnaast denkt het College dat het aantal banen weer zal gaan stijgen in de dienstverlening en over een tijdje ook weer in de zorg. Daarentegen wordt verwacht dat het aantal banen in de industrie nog verder zal gaan dalen. Om zowel bedrijven als toekomstige werknemers kansen te bieden, wil de gemeente dat Tilburgers een passende opleiding krijgen.

Bereikbaarheid

04-12-2015-Bus-WilhelminaparkVolgens het jaarverslag is de bereikbaarheid van Tilburg, via de tangenten, de ringbanen en de Cityring goed en moet worden ingezet op de toegangswegen, waaronder de A58. Hiervoor is de afrit bij de Kempenbaan opnieuw ingericht; de kruisingen Ringbaan Oost, Ringbaan Zuid en Kempenbaan volgen in 2015. In 2016 wil het College dat de wijk Koolhoven bereikbaar wordt met openbaar vervoer en met de NS wil zij afspraken maken om een station in Berkel-Enschot mogelijk te maken.

Onderwijs

schoolbelNa vier jaar van daling is het aantal jongeren dat zonder diploma van school gaat weer toegenomen. Het onderwijs, dat nog steeds het beleid van de Rijksoverheid is, heeft voor deze jongeren een regionaal traject om hen weer terug te leiden naar school. Voor 44,5% van de jongeren heeft dit nut gehad. Voor de komende jaren wil de gemeente afspraken maken met de Regionale Meld- en Coördinatiedienst van de Rijksoverheid, om deze jongeren een opleiding te bieden waarmee zij meer kans hebben op een betaalde baan. Deze dienst is sinds 2014 gericht op Tilburgers tot 27 jaar (voorheen: 23 jaar).

Op onderwijs heeft de gemeente €2,09 miljoen minder uitgegeven dan was begroot, onder andere doordat bouwkosten en de bijdrage van de Rijksoverheid meevielen. Daarnaast was gerekend op 1.000 toekenningen van leerlingenvervoer. Het werkelijke aantal lag een stuk lager: 686.

Geef een reactie