Site pictogram Tilburgers.nl

Jan van Beurden (OPA) stapt uit vertrouwenscommissie

Raadslid Jan van Beurden van de eenmansfractie OPA heeft per brief aan zijn collega’s laten weten dat hij uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester stapt. Hij geeft hiervoor als belangrijkste reden de recentste ontwikkelingen rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch.

In de hoofdstad van Brabant is in juli 2017 Jack Mikkers benoemd als burgemeester. Hierover ontstond veel ophef omdat Jack Mikkers de ’tweede keus’ zou zijn geweest, na Jan Hamming die eerste keus was. Jan Hamming heeft zich op de valreep terug getrokken om burgemeester te worden van Zaanstad.

Deze informatie – naast eveneens vertrouwelijke informatie over andere sollicitanten – kwam op straat te liggen doordat ‘iemand’ dit had gelekt. Hierop volgend heeft Commissaris van de Koning Wim van de Donk op 14 juli 2017 aangifte gedaan. Het onderzoek van de Rijksrecherche heeft dinsdag 29 augustus tot de arrestatie geleid van het Bossche raadslid Sjef van Creij. Of hij schuldig is, is nog niet bekend gemaakt.

Het lekken uit de vertrouwenscommissie is strafbaar. Op het schenden van het ambtsgeheim staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een boete van ten hoogste €19.500,-.

Jan van Beurden schrijft aan de Tilburgse vertrouwenscommissie: “Hoewel ik geen moment twijfel aan mijn persoonlijke vermogen om in een materie als de burgemeestersbenoeming de uiterste geheimhouding te betrachten, heb ik geen enkele behoefte om het risico te lopen om aangewezen te worden als potentiële ‘lekkert’, mocht het ook in Tilburg tot een onbedoeld, ongewild en ongewenst lekkende situatie komen (zoals in Den Bosch nu of in Tilburg bij de laatste benoeming).”

Een andere reden die Jan van Beurden geeft, zijn het gebrek aan tijd als ‘éénpitter’ in de raad en als zelfstandig ondernemer, waardoor het voor hem niet mogelijk is om anderhalve dag ‘op cursus te gaan’, wat nodig zou zijn om sollicitatiegesprekken te kunnen voeren met kandidaat-burgemeesters.

Mobiele versie afsluiten