Site pictogram Tilburgers.nl

Jeroen Opstelten viert successen met Ben Penn

Profielfoto van Jeroen Opstelten op facebook

In de Nwe Vorst aan de Willem II straat vindt vrijdag 28 september 2012 voor de vierde keer  De Gin Gin plaats. De Gin Gin is een nachtbclub met muziek van diverse DJ’s  Jeroen Opstelten (Tilburg, 1978)  oftewel Ben Penn komt een en ander uitleggen want hij zit achter de organisatie van dit evenement. Waar komt de naam Ben Penn vandaag? is de eerste vraag aan Jeroen. “Die naam heb ik sinds een jaar of twee, ik zocht een naam die bij mijn activiteiten als DJ zou passen, en werd ik getriggerd door de single van Michael Jackson, Ben,  en daar is een achternaam Pen bij verzonnen. En toen kwam een vriend met het idee er een extra n achter te zetten, een complete naam is geboren.”

“Ik ben geboren in Tilburg” begint Jeroen te vertellen, over zijn leven. “In de Armhoefse  Akker, daar mijn scholen doorlopen en toen ik 17 was begonnen aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Dat was een nogal conceptuele opleiding, op HBO niveau, een kunstacademie waarbij ik de audiovisuele richting had gekozen. Na drie-en-een half  jaar had ik er compleet genoeg van. Ik vond Amsterdam destijds niet zo’n fijne stad, veel te grote ego’s, geen zelfrelativering, teveel verheven. Maar ik vond het nog te snel om naar Tilburg terug te keren, en ben naar Nijmegen verhuisd waar ik twee bevriende DJ’s ken die me daar hebben geintroduceerd. Daar heb ik twee jaar als DJ gedraaid in Diogenes, een alternatieve studentensociëteit maar ook in HOME en Sterre. In Tilburg draaide ik vroeger al in Studio Chateau in de Goirkestraat samen met Vincent Vriens die het mede-organiseerde, toen draaide ik wel acid en jungle, typisch iets voor de jaren 90. In Nijmegen kon ik mijn voorliefde om te DJ’en weer oppakken. Mijn muzieksmaak is daar wel veranderd, meer jazzy.

Jeroen praat op een rustige en bedaarde toon: “Toen ik 23 was ben ik teruggekeerd naar Tilburg, heb de beeldende kunst weer opgepakt met een groepje genaamd de  OutlawKlub. Daarin zaten Sasha van de Zande, Koen Deleare en Pepijn Verhoeven, daarnaast ben ik samen met Leonard Bedaux  korte films gaan opnemen. Het klimaat in Tilburg was ook weer gezonder om daar terug te keren. Samen met Vincent Vriens organiseerde ik ‘Verjaardag Van’ in de NWe Vorst. Dat waren feesten van 200 bezoekers minimaal, er was vraag naar want Swinge bij Dinge en De Spoel waren al een tijdje gesloten. Dat was elke maand een genoegen, we speelden alles door elkaar. Daarnaast draaide ik ook maandelijks in De Voortuin, voornamelijk zwarte muziek,  dat wil zeggen, Latin, Jump,  R&B  etc. Na vier jaar ben ik compleet gestopt met het DJ werk. Het is slopend, veel nachtwerk, en het is geconcentreerd werk, want je moet drie uur lang een goed gevoel met je publiek hebben, en dat kost veel energie. Ik wil bovendien mijn eigen smaak draaien, dus daarin doe ik niet veel concessies, en soms verlies je het publiek eventjes, sta je tegen een lege of stilstaandedansvloer te kijken, het traumamoment voor een DJ. Dat probeer ik altijd te voorkomen, gooi ik er meestal snel een bekender nummer  tegenaan.  Maar dit laat wel zien dat concentratie belangrijk is tijdens het draaien.”

Poster van de nachtclub De Gin Gin, vrijdagavond in de Nwe Vorst

“Sinds de naam Ben Penn, waarmee ik voornamelijk zwarte muziek draai, gaat alles steeds beter, en ben ik in staat sneller mijn naam op te bouwen, heb ook veel mensen leren kennen waarmee ik muziek draai,  waaronder Steven de Peven, Cathelijne Bijn en Ari Deelder, de dochter van Jules Deelder. Samen draaien kan ontspannender zijn,  je deelt de spanningsboog met elkaar, en het is leuk om elkaars muziek te horen;  Via Steven de Peven kwam ik terecht bij Red Light Radio, in de rosse buurt in Amsterdam, je hoeft dan gelukkig de stad niet in, en je draait muziek achter de ramen tussen de hoertjes”, vervolgt Jeroen. “Via Ari Deelder kwam ik in contact met Radio 6, de soul-jazz zender van de publieke omroepen. Elke vrijdag geef ik daar een afsluiter van de week, een muzieknummer gebaseerd op de actualiteit dat ik dan van commentaar voorzie.  Dat is in feite een soort column.  Afgelopen zondag heb ik een set gedaan op Radio 6 bij ‘wicked jazz sounds waar ik ‘Ben Penn’s Slideshow’ heb gedraaid.  Voornamelijk sexy slow soul, natte glijmuziek, een half uur lang. Er komt een vervolg hierop, en er zijn ideëen om het ook uit te geven als verzamelaar. Het afgelopen ‘Boulevard’ festival in Den Bosch draaide ik tien dagen achter elkaar , wat erg leuk was om te doen.  Sinds kort draai ik ook weer in de Nwe Vorst, De Gin Gin, elke laatste vrijdag van de maand. Dat is een nachtclub,  in de Rode Salon van de Nwe Vorst, telkens doe ik dat met een andere DJ. Programma begint om 23:00 uur en duurt tot 04:00” en Jeroen besluit: “Samen met Leonard heb ik ook nog een expositie lopen bij Galerie Luycks, die duurt nog tot 30 september.

Mobiele versie afsluiten