Jesse Klaver ‘on tour’ stelt zijn publiek teleur

Zo’n 250 mensen, waarvan zeker 75% GroenLinks-aanhang, waren maandagavond 11 maart 2019 naar 013 gekomen voor de GroenLinks ‘Klimaat Meetup’. De campagne van GroenLinks heeft eigenlijk nog maar één thema: het klimaat.

Of nee, eigenlijk twee thema’s; groter uit de stembus komen dan Forum voor Democratie. Want de verkiezingen van woensdag 20 maart 2019 gaan dan wel over de provincie, maar nog veel meer over de Eerste Kamer. Want de 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de Gedeputeerde Staten en zijn daardoor beslissend voor de wetten van het kabinet Rutte III. Een meerderheid van GroenLinks, SP en PvdA in de Eerste Kamer kan het uiteindelijk knap lastig maken voor het kabinet van Mark Rutte.

Met deze boodschap kwam Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, naar Tilburg. Een verhaal dat het grootste deel van de aanhang inmiddels wel kent. Daarna was het de beurt aan het publiek, om vragen te stellen die Jesse Klaver zou beantwoorden.

Vragen raakten tal van onderwerpen: boerenbedrijven (daar moet je mee samenwerken), milieunormen in de bouw (politiek loopt nou eenmaal altijd achter, erg pijnlijk), werkende armen (werken moet lonen) en winning van aardgas in Brabant door middel van fracking. Veel goede, inhoudelijke vragen, waar Jesse Klaver helaas nauwelijks antwoord op weet. Maar dat verpakt hij dan wel heel handig, volgens de ‘sandwichtechniek’.

Hagar van Roijackers

Hij begint met de vraag op een andere manier te herhalen en geeft zoveel mogelijk complimenten (“goede vraag”) en leeft mee (“Ik kan me dat goed voorstellen”). Eventueel past ie de vraag een beetje aan als dat beter uitkomt. Dan komt stap twee: vertellen wat er fout gaat, gevolgd door stap drie: hoe moet het beter. Dat laatste blijft veelal in algemeenheden hangen, maar het klinkt goed. En hij sluit zijn antwoord af met een one-liner: “Rekening van de klimaatmaatregelen moet naar de hele grote bedrijven.” en “Boeren zijn ook slachtoffer van beleid.”

Het komt vlot en soepel over, dat wel. Maar mensen in de zaal, de vragenstellers hebben de truc al door en zijn niet tevreden over de antwoorden die ze krijgen. “Dat was niet het antwoord op mijn vraag.” Maar ruimte voor het stellen van een vervolgvraag krijgen ze niet en evenmin voor een kans om te reageren. Een enkele keer krijgt Hagar Roijackers, lijsttrekster voor GroenLinks in Brabant, het woord om iets te zeggen over fracking naar aardgas in Brabant. En ook Bas van Weegberg, raadslid namens GroenLinks in Tilburg krijgt het woord om iets te zeggen over elektrische bussen (die komen pas in 2024).

Na een uurtje rent Jesse Klaver weer het podium af, snel de auto in en terug naar Den Haag. Hij zou er verstandig aan gedaan hebben om een paar Brabantse kandidaten mee te nemen op het podium voor de echt inhoudelijke antwoorden, in plaats van pogingen doen om te verhullen dat hij geen antwoord weet te geven. Nu bleef een twijfelend, wat teleurgesteld publiek achter.

Geef een reactie