De gemeente gaat vaart maken met het aanpakken van het aantal vroegtijdig schoolverlaters, werklozen en arme huishoudens in de Vogeltjesbuurt. Deze aanpak is gebaseerd op een onderzoek naar de problemen in de wijk. Daaruit werd duidelijk waar extra inzet nodig is op het gebied van onderwijs, jeugd, armoede en werk. Het plan is samen met de mensen in de wijk tot stand gekomen.
In het plan is speciaal aandacht voor de jeugd in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Wethouder Jan Hamming licht toe: “Wijkbewoners maken zich zorgen om de jeugd. Ze willen dat jongeren een goede toekomst krijgen. Het halen van een diploma is daarbij van groot belang. Daar nemen we maatregelen voor. Een ander doel is om de onafhankelijkheid te vergroten bij bewoners. Het is belangrijk dat bewoners zelf het heft in handen leren nemen om hun eigen positie in de maatschappij te verbeteren.” De drie belangrijkste doelen van het plan zijn: jongeren doen het goed op school en halen een diploma, elk huishouden heeft een kostwinner, en alle inwoners leven boven de armoedegrens.
Een aantal activiteiten uit het plan is al gestart. Zo is er al een verlengde schooldag voor kinderen in groep 7 en 8 op drie basisscholen. Hier krijgen de kinderen twee dagen per week tot 17.00 uur extra begeleiding in rekenen, taal en beweging. Hiermee worden kinderen voorbereid op het voortgezet onderwijs. Ook is er een ‘jobcoach’ aan het werk om volwassenen actief te begeleiden naar werk. Verder zijn er huisbezoeken aan ouderen in de wijk, worden er ‘jongerencoaches’ ingezet en kunnen mensen hulp krijgen bij hun administratie.
Sinds drie jaar wordt er extra geïnvesteerd in vijf wijken met achterstanden: Kruidenbuurt, Stokhasselt, Groenewoud- Vogeltjesbuurt, Groeseind – Hoefstraat en Trouwlaan – Uitvindersbuurt. In april van dit jaar wil de gemeente voor alle impulswijken een dergelijke aanpak hebben gemaakt.