Site pictogram Tilburgers.nl

Joep van Gassel maakt kunstproject rondom Rooseveltplein

Textiel structuur aan het Textielplein in het kader van Schonste Wijk door Joep van Gassel Foto: John Geerts

Vanaf de tweede week van april 2021 gaat Urban Artist Joep van Gassel op dertien plaatsen rondom het Rooseveltplein in Korvel (Tilburg Zuid) elektriciteitskastjes en prullenbakken beschilderen. Van Gassel voert het kunstproject uit in opdracht van ContourdeTwern, in nauwe samenwerking met het Dichtbij-team, gemeente Tilburg, Wijkbestuur Korvel, Westend, St. Anna, bewoners, en leerlingen van basisschool de Zuidwester.

De beschilderde elektriciteitskastjes en prullenbakken zijn niet alleen een verfraaiing voor de buurt, ze vormen ook een speurtocht met uitdagende opdrachten voor kinderen van alle leeftijden. De verwachting is dat het project rond 18 april 2021 is afgerond.

Het interactieve project is ontstaan vanuit de behoefte om in coronatijd iets voor de wijk te betekenen, en de bewoners nadrukkelijk te betrekken bij – en te laten bijdragen aan – een positieve uitstraling van hun buurt. Sinds 2019 is er een Dichtbij-team actief in het deel van Korvel rondom het Rooseveltplein waarin professionals van gemeente Tilburg, ContourdeTwern, Tiwos, TBV Wonen, de Toegang, R-Newt, Politie en basisschool de Zuidwester intensief samenwerken met bewoners. Nabijheid, samen optrekken en de buurtkracht versterken zijn de belangrijkste uitgangspunten van het Dichtbij-team.

Textiel structuur aan het Textielplein in het kader van Schonste Wijk door Joep van Gassel Foto: John Geerts

Buurtondersteuner Jacoline Pijl van ContourdeTwern en de Tilburgse Urban Artist Joep van Gassel zijn voor dit project de buurt ingegaan om de animo en wensen van bewoners te onderzoeken en hebben onder meer een sessie gehouden met de leerlingenraad van basisschool de Zuidwester.  Kinderen die deelnamen aan het Zakgeldproject van R-Newt Kids in de buurt, hebben de elektriciteitskastjes en prullenbakken schoongemaakt zodat ze kunnen worden beschilderd.

Jacoline Pijl, buurtondersteuner bij ContourdeTwern voor de wijk Korvel-Zuid: “Voor dit project hebben we bewust gekozen voor een Tilburgse Urban Artist die veel ervaring heeft op het gebied van kunst in samenspraak met bewoners en hebben we nadrukkelijk de samenwerking gezocht met bewoners en jongeren uit de buurt. Zo’n kunstproject levert extra meerwaarde op voor de buurt als je het niet vóór bewoners doet, maar mét bewoners.”

Sinds 2019 zet ContourdeTwern buurtondersteuning in: een vorm van sociaal werk waarin mét bewoners wordt samengewerkt aan hun kansen en perspectief. De nadruk ligt daarbij op de bewoners zelf, en op het vinden van oplossingen in de buurt of wijk. Mensen stimuleren actief te worden, de focus op wat bewoners wél kunnen, en het benutten van de kracht van de wijk zijn uitgangspunten van deze aanpak.

Mobiele versie afsluiten